Nieuwe partij Lijst Fier zegeviert op Vlieland, kleine wisseling op Schiermonnikoog

Het log van Lijst Fier, de winnaar op Vlieland

De nieuwe partij Lijst Fier van Vlieland heeft meteen drie zetels binnengehaald. Op Schiermonnikoog was meer sprake van een kleine verschuiving.

Schiermonnikoog was, als vanouds, als eerste Nederlandse gemeente klaar met tellen. Vlieland eindigde in die ‘strijd’ als tweede.

De grote verandering vond op dat laatste eiland plaats. Daar kaapte de nieuwe partij Lijst Fier 38 procent van de uitgebrachte stemmen, wat goed is voor drie zetels voor deze ‘groen-liberale’ partij, waarin onder anderen oud-gemeentesecretaris Robert Lanting zit.

Ook Algemeen Belang maakte winst, maar blijft op twee zetels. De opkomst was er, net als in 2018, 63 procent van de stemgerechtigden.

De kiezerswinst ging ten koste van Nieuw Liberaal Vlieland en GroenWit. Nieuw Liberaal is een zetel kwijt en is met drie zetels even groot als nieuweling Lijst Fier. GroenWit houdt van de drie zetels een over.

Op Schiermonnikoog verliep het tij rustiger. Ons Belang groeide van drie naar vier zetels, Samen voor Schiermonnikoog ging juist van vier naar drie, en Schiermonnikoogs Belang behield de twee zetels die de partij al had. De opkomst was er iets lager dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen: toen kwam 82 procent van de kiesgerechtigden, nu 80 procent.

Nieuws

menu