Nieuwe maatregelen coronavirus dreun voor Friese horeca

Max Bakker, mede-eigenaar van het Wapen van Leeuwarden, kijkt in een lege kroeg naar de persconferentie over de coronamaatregelen. FOTO HOGE NOORDEN/JAAP SCHAAF

De nieuwe coronamaatregelen van het kabinet komen hard binnen bij de lokale horeca. Max Bakker mede-eigenaar van het Wapen van Leeuwarden, moet het eerst laten bezinken.

Terwijl de gasten deze maandagavond binnendruppelen, kijkt horecabaas Bakker op de klok. Hij is een van de drie eigenaren van het restaurant. Om 18:50 uur gaat hij naar boven om de persconferentie te bekijken. Als duidelijk wordt wat de nieuwe ingrepen voor hem betekenen, zegt Bakker dat hij de bui al zag hangen: ,,Als je puur naar de cijfers kijkt, is het onvermijdelijk, maar dat maakt het niet minder vervelend. Natuurlijk staat de volksgezondheid bovenaan, dus als deze maatregelen nodig zijn, dan doet het kabinet het goed en is het het waard.”

Aftasten

Voor Bakker zijn de gevolgen voor zijn bedrijf niet direct duidelijk. „Eerst zegt Rutte dat het per ruimte dertig gasten maximaal is en daarna per restaurant. Dat is lastig te begrijpen. We hebben in het eetcafé twee verdiepingen. Dus voor ons zou het eerste scenario erg gunstig zijn.”

Maar vooralsnog laat hij de informatie eerst bezinken. ,,We slapen er een nachtje over en we gaan het morgen maar checken en het bespreken met ons personeel.”

‘Slachtoffer van het westen’

Verderop in café De Strohoed aan de Eewal wordt er met minder begrip gereageerd op de nieuwe maatregelen. Eigenaar van het Leeuwarder café, Danny Geurtsen, voelt zich slachtoffer van de vele besmettingen in het westen van het land: ,,Ik vind dat wij een beetje stank voor dank krijgen. Wij doen al drie maanden ons best om ons aan de protocollen te houden en we hebben hier in het Noorden relatief weinig besmettingen.”

Geurtsen mag blij zijn dat er in zijn café voor 10 uur al mensen over de vloer komen. Hij vreest voor andere café-eigenaren, die het moeten hebben van de latere uurtjes.

Nieuws

menu