Nieuwe kans op geld voor Lelylijn uit fonds

De geplande Lelylijn ILLUSTRATIE GEMEENTE LEEUWARDEN

Er is dit jaar een nieuwe kans op geld voor de Lelylijn uit de miljardenpot van het Nationaal Groeifonds.

Jeroen Dijsselbloem maakte vrijdag namens de beoordelingscommissie de eerste projecten bekend die geld krijgen uit het miljardenfonds. Eerder dit jaar werd al duidelijk dat de Lelylijn, de gedroomde snelle spoorlijn die Groningen via Friesland met Lelystad moet verbinden, buiten de boot valt voor geld uit deze eerste ronde, waarin 646 miljoen euro (met mogelijke uitbreiding naar 4,1 miljard) wordt verdeeld.

De afwijzing in eerste instantie betekent niet dat financiering voor de spoorlijn uit het miljardenfonds op de korte termijn kansloos is. Later dit jaar volgt een tweede ronde waarin opnieuw projecten door de commissie van Dijsselbloem worden beoordeeld op economische impact.

Najaar

,,Misschien dat de Lelylijn dan een van de projecten is die geselecteerd worden”, zei minister Bas van ’t Wout van Economische Zaken en Klimaat. In het najaar moet dit duidelijk worden.

In totaal zit er 20 miljard euro in het Nationaal Groeifonds, eerder ook wel het Wopke-Wiebesfonds genoemd. Het geld moet naar innovatieve projecten gaan die ‘de economie van morgen en overmorgen’ stimuleren.

Nieuws

Meest gelezen