Nieuwe hotel-brasserie in Leeuwarden brouwt eigen bier op Zaailand

Op het Leeuwarder Zaailand 94 komt een hotel met elf kamers. Het is de bedoeling om op de begane grond een brasserie en een kleine bierbrouwerij te openen.

De horecazaak verschijnt in het gemeentelijk monument naast café Het Wapen van Leeuwarden. Het initiatief komt van Willem Adema, bekend van feestcafé Shooters op het Ruiterskwartier.

,,Het wordt een boetiekhotel, dus kleinschalig. De locatie is uniek en er is in de hotelwereld nog best wat ruimte in Leeuwarden’’, zegt hij. Volgens de bouwaanvraag gaat het om elf kamers.

Bier brouwen

,,Op de begane grond willen we een biertje brouwen’’, vertelt Adema. ,,Zo’n brouwerij klinkt misschien meteen als iets groots, maar dat valt mee.’’ Hij denkt aan speciaalbiertjes, vooral voor eigen aanbod. Het gaat om een mouterij- en brouwerijruimte van 67 vierkante meter.

Het monumentale gebouw krijgt een flinke verbouw. De kostenopgave in de bouwaanvraag maakt melding van 450.000 euro. De lastigste opgave is de binnentuin. Die moet volgens de regels in stand blijven, maar zal wel bruikbaar worden gemaakt om plek te bieden aan de nieuwe horecafunctie.

Adema is al langere tijd in gesprek met de gemeente. Over de horecanaam en de openingsdatum wil hij zich nog niet uitlaten: ,,We wachten eerst de vergunningverlening af.’’

Het gebouw staat al enige tijd leeg. Vroeger waren er onder andere een advocatenbureau en een beddenzaak in gevestigd. De omgeving is de laatste jaren sterk veranderd. Met de komst van café Z en La Place ontwikkelde de zuidzijde van het Zaailand zich steeds meer tot horecagebied.

Kansen

De gemeente verruimde de mogelijkheden voor horecazaken. Zo zijn er meer mogelijkheden voor terrassen. ,,Daarom heb ik het pand twee jaar geleden ook gekocht, ik zag hier wel kansen’’, zegt Adema. Het bestemmingsplan voorziet al in horeca.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland