Nieuwe eigenaar voor noodlijdend Kening State

Kening State in Franeker, voorheen Groot Lankum, is verkocht aan de Blueprint Groep. Die wil het complex een regiofunctie geven in de ouderenverpleging.

Het vroegere Groot Lankum, nu Kening State. Op de foto is te zien hoe groot het complex is.

Het vroegere Groot Lankum, nu Kening State. Op de foto is te zien hoe groot het complex is.

De overname gaat op 1 juli in en omvat niet alleen de luxe woonzorginstelling Kening State, dat het grootste rijksmonument van Friesland is, maar ook de andere negen woonzorglocaties van ECR (European Care Residences) in Nederland.

Volgens ad-interim directeur Sven-Ake Hulleman liep het de laatste anderhalf à twee jaar niet goed meer met de zorgverlener. Er waren financiële problemen.

'Wij focussen ons eerst op het weer gezond maken van de exploitatie'

De Blueprint Groep heeft investeringskapitaal aangetrokken om het bedrijf weer gezond te maken. ,,Wij focussen ons eerst op het weer gezond maken van de exploitatie’’, aldus Matthijs Wolters, directeur van de Blueprint Groep.

Er vallen geen ontslagen en ouderen kunnen in de verkochte huizen blijven wonen. ,,Met serviceverlening en activiteiten.’’

Goede zorg en omstandigheden

De nieuwe eigenaar heeft als bedrijfsfilosofie dat het zich volledig richt op goede zorg en woonomstandigheden, terwijl er partners zijn die zich bekommeren om het vastgoed. ,,We zien het zo dat we de stenen nodig hebben om mensen fijn te laten wonen. Kening State is wel een heel prachtig pand dat wij in handen krijgen.’’

De Blueprint Group bezit momenteel het Zorghuis Nederland in diverse plaatsen in het zuiden van het land met psychogeriatrische en somatische zorg, zorggroep ’t Huys in het Noorden met plannen voor de opening van een vestiging eind 2018 in Drachten en herstelzorg Nederland, gericht op revalidatie- en herstelzorg. Bij de laatste tak gaat het om ouderen die tijdelijk niet thuis kunnen verblijven.

Herstellen van medische ingreep

In Franeker hoopt de Blueprint Group ook patiënten op te nemen die moeten herstellen van een medische ingreep. Nu is het vaak zo dat deze mensen onnodig lang in het ziekenhuis verblijven, omdat er geen geschikte plek is waar ze de zorg krijgen die nodig is om te herstellen. In de zorg wordt gesproken van verkeerde beddenproblematiek in ziekenhuizen. Daarover moet nog onderhandeld worden met de zorgverzekeraars, zegt Wolters.

Kening State telt 63 luxe appartementen en 7 zorghotelstudio’s en is vanaf begin 2016 in gebruik na een miljoenen kostende verbouwing. Lange tijd kwam het aantal huurders niet boven de tien.

De laatste maanden was er volgens Wolters een groei, waardoor nu bijna dertig appartementen bewoond zijn. Dat hadden er meer kunnen zijn als er geen onzekerheid over de toekomst was ontstaan, zegt hij.

Verloren naam ziekenhuis

Kening State is in Franeker vooral bekend onder de naam Groot Lankum, het hoofdgebouw van het psychiatrisch ziekenhuis vroeger. Franekers betreurden het dat de naam verloren ging. De laatste bewoners van de GGZ vertrokken eind 2005 uit het gebouw. Daarna stond het jaren leeg. Plannen om er koopappartementen in te bouwen strandden.

In 2008 wilde Predium er een woonzorgcentrum in vestigen, maar exploitant Domus Magnus trok zich terug. Daarna kwam ECR/AZR in beeld. Het is een familiebedrijf, opgericht door Paul Bijleveld en Maria Scholts. Met hun kinderen waren zij aandeelhouder.

In 2010 werd het bouwbord onthuld, maar ECR kampte met een investeerder die zich terugtrok en een ontwikkelaar die failliet ging. De verbouw lag vervolgens enkele jaren stil en beleefde in 2015 een herstart. Er kwam toen een lening van 2,5 miljoen euro van de provincie. Eerder was er al een rijkssubsidie van 1 miljoen euro verstrekt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland