Nieuwe donorwet van kracht: al 270.000 Friezen vulden donorkeuze in

Foto: ANP Foto: "Laurens van Putten"

Ruim 7,3 miljoen volwassenen stonden er vrijdag geregistreerd in het donorregister, waarvan bijna 270.000 Friezen. Dit betekent dat bijna de helft van de volwassen Nederlanders zijn keuze heeft ingevuld.

54 procent van de Friezen die hun keuze doorgaven, gaven toestemming voor het doneren van organen en weefsels, met of zonder uitsluiting van specifieke organen en weefsels. Van alle Friezen die hun keuze hebben ingevuld, geeft 36 procent aan geen donor te willen worden. Een kleine andere groep, 10 procent, laat de keuze over aan familie of een andere bekende.

Vanaf woensdag gaat de nieuwe donorwet in, maar vanwege de coronacrisis krijgen mensen langer de tijd om hun keuze in te vullen. Vanaf begin september stuurt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport brieven naar iedereen in Nederland vanaf 18 jaar die nog geen keuze heeft ingevuld.

Vanaf september gaan er in etappes 7 miljoen brieven de deur uit naar de mensen die nog geen keuze hebben gemaakt. Wie zes weken na ontvangst nog niets heeft ingevuld, krijgt een tweede brief. Als er vervolgens opnieuw zes weken geen actie wordt ondernomen, komt de persoon in het register met ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’. Dit betekent dat je organen na je overlijden naar een patiënt kunnen gaan.

Nieuws

menu