Waarom er in Friesland kleinere, uniformere en meer in het weiland gebouwde woningen komen

,,Als we doen wat we deden, krijgen we wat we hadden en blijft er ook in Friesland sprake van woningnood”, verklaart wethouder Erik de Groot uit Harlingen. ,,We moeten dus meer in kansen denken en minder in bedreigingen.”

Erik de Groot (PvdA), wethouder  van Harlingen en voorzitter van de commissie ruimte & wonen van de Vereniging van Friese gemeenten, bij een nieuwbouwlocatie in Harlingen.

Erik de Groot (PvdA), wethouder van Harlingen en voorzitter van de commissie ruimte & wonen van de Vereniging van Friese gemeenten, bij een nieuwbouwlocatie in Harlingen. Foto: Niels de Vries

Alle Friese wethouders met wonen in de portefeuille ondertekenden vorige week in Harlingen de woningbouwdeals met woonminister Hugo de Jonge (CDA). Ze deden dat per woonregio en de aantallen tellen op tot ruim 17.500 nieuwe woningen in 2030. ,,We wilden uitstralen dat we er voor gaan. Daarom waren we met zijn allen van de partij. Het is niet makkelijk, rete-complex zelfs, maar we moeten er alles aan doen om de woningnood ook in onze provincie op te lossen”, zegt Erik de Groot (PvdA). Hij is sinds medio 2020 wethouder in Harlingen en sinds september vorig jaar voorzitter van de commissie ruimte & wonen van de Vereniging van Friese gemeenten.