Nieuw inzicht na vondst bijzondere 'Tictac-grafheuvel' bij Rottevalle: delen van Friesland waarschijnlijk langer bewoond dan gedacht

Aan de oostkant van Rottevalle hebben archeologen afgelopen zomer een zeer bijzondere grafheuvel gevonden. Het gaat hoogstwaarschijnlijk om het eerste ‘langbed’ in de provincie. De vondst kleurt de Friese geschiedenis verder in en levert een nieuw inzicht op.

Een deel van de 'langbed-grafheuvel' bij Rottevalle, afgelopen zomer. In de gele zandbodem is duidelijk een ronde, donkere verkleuring zichtbaar.

Een deel van de 'langbed-grafheuvel' bij Rottevalle, afgelopen zomer. In de gele zandbodem is duidelijk een ronde, donkere verkleuring zichtbaar. Foto: archeologisch adviesbureau RAAP bv

Archeologen van adviesbureau RAAP zijn tijdens onderzoek in augustus en september gestuit op het onderste deel van een zogeheten langbed. Dit is een langgerekte grafheuvel in de vorm van een tictac-snoepje, met een greppel eromheen. De heuvel bij Rottevalle was 20 meter lang en 10 meter breed. De oude greppelstructuren in de grond werden aangetroffen bij speurwerk voor de aanleg van een ovonde op de kruising van de N369 en de Houtigehaechsterwei, in opdracht van de provincie.

Nieuws

Meest gelezen