Nieuw appartementengebouw Leeuwarden is knipoog naar vroegere herberg 'De Roode Boer'

De Roode Boer, op de hoek van de Zuidergrachtswal (links) en Achter de Hoven in Leeuwarden.

De Roode Boer, op de hoek van de Zuidergrachtswal (links) en Achter de Hoven in Leeuwarden.

Eind volgend jaar staat er een nieuw appartementengebouw tegenover de Blokhuispoort in Leeuwarden. De initiatiefnemer gaat in het penthouse wonen.

Het nieuwe gebouw, ontworpen door architectenbureau Achterbosch Zantman en gebouwd door bouwbedrijf Lont, komt op een nu nog onbebouwd, ruig begroeid stukje terrein op de hoek van de Zuidergrachtswal en Achter de Hoven.

Daar staat nu een boomhut, De Uil, die als hotelkamer verhuurd wordt door Alibi Hostel in de Blokhuispoort.

Op die hoek komt een met rode baksteen bekleed, energiezuinig gebouw van drie verdiepingen, met een rond penthouse en zonnecellen op het dak. Eind volgend jaar moet het er staan, er is vorige week een vergunning voor aangevraagd. In het gebouw zijn 23 gemeubileerde appartementen, bedoeld voor mensen die langere tijd in Leeuwarden of omgeving moeten zijn, tot maximaal een jaar.

Het penthouse is wel bedoeld voor permanente bewoning. Daar gaat ondernemer Oane Hoekstra in, die al in 2012 bij dit plan betrokken was, toen hij nog bij bouwbedrijf Van der Werf uit Sint Nicolaasga werkte, dat in 2013 failliet is gegaan. Hoekstra bracht het naar Groninger ontwikkelaar Rizoem en bouwbedrijf Lont, dat het gaat neerzetten.

Het pand gaat De Roode Boer heten. Dat verwijst naar de herberg die daar eeuwen geleden aan de buitensingel van Leeuwarden heeft gestaan.

Begin negentiende eeuw was die al gesloten. In een koopakte uit 1834 is sprake van ‘vanouds De Roode Boer’.