Nieuw Statenlid niet namens Forum voor Democratie, maar Code Oranje in Provinciale Staten

Samuel van Swol.

Provinciale Staten krijgt er een nieuwe fractie bij. Samuel van Swol gaat namens Code Oranje de politiek in. De nieuwkomer stond voor Forum voor Democratie op de kieslijst, maar gaat de partij van de Haagse politicus Richard de Mos vertegenwoordigen.

Van Swol komt uit Leeuwarden en is de opvolger van Johann Stellema. Stellema zat namens Forum voor Democratie in de Provinciale Staten. Hij kondigde vorige maand zijn vertrek aan. Van Swol was de eerstvolgende op de kieslijst van Forum. Hij neemt zijn zetel niet in namens Forum, maar hij heeft zich aangesloten bij Code Oranje, de partij van politicus Richard de Mos.

Volgens de regels van Provinciale Staten splitst Van Swol zich af van Forum en zal hij als eenmansfractie de termijn uitdienen. Hij zal daarin het gedachtegoed van Code Oranje volgen, zegt Van Swol. In een statement verklaart hij dat ,,de ombudspolitiek’’ van Code Oranje hem aanspreekt. ,,Samen met de burgers politiek bedrijven in plaats van over hen en daarbij directe democratie toepassen.’’

Van Swol stond bij de Provinciale Statenverkiezingen op de vijfde plaats op de kieslijst van Forum. De partij haalde zes zetels. Hij bedankte echter in 2019 voor zijn zetel. Nu komt hij alsnog in de Staten.

Veertiende fractie in Provinciale Staten

Van Swol wordt tijdens de vergadering van Provinciale Staten op 31 maart geïnstalleerd. Zijn eenmansfractie wordt de veertiende fractie in de Friese Staten. Eerder splitste Maarten Goudzwaard zich af van Forum voor Democratie. Hij volgt als zelfstandig Statenlid het gedachtegoed van JA21, de partij van politici Annabel Nanninga en Joost Eerdmans.

Forum voor Democratie houdt vier zetels over.

Samuel van Swol wordt de eerste politicus namens Code Oranje in Friesland. De partij van Richard de Mos doet deze maand ook mee met de Tweede Kamerverkiezingen. Ook in Noord-Holland, Overijssel en Groningen hebben Statenleden zich aangesloten bij Code Oranje.

‘Dit hie ik net ferwachte’

Fractievoorzitter Albert van Dijk van Forum voor Democratie is verrast over de move van Van Swol. ,,Ik ferbaas my hjir oer en ik hie it ek net ferwachte.’’ Van Dijk wist nog van niets. De fractie ging ervan uit dat Van Swol zou bedanken voor de zetel. ,,Dat die hy twa jier lyn ek.’’

Nieuws

menu