Nieuw Cambuurstadion: gesprekken gaan door tot 1 februari

Tekening voor het nieuwe Cambuurstadion Stadionplein Leeuwarden. BRON WIDDERSHOVEN ARCHITECTEN

De gesprekken over het nieuwe Cambuurstadion duren nog zeker tot 1 februari. Pas dan wordt duidelijk of het stadion alsnog gebouwd kan worden.

In november trok projectontwikkelaar Wyckerveste zich terug uit het stadionproject. Volgens het Limburgse bedrijf was de businesscase niet haalbaar. Het lukte Wyckerveste niet voldoende ruimtes in en rond het stadion in Leeuwarden te verhuren. En ook met ROC Friese Poort, dat voor vijftien jaar 7500 vierkante meter ruimte zou huren, kwam het uiteindelijk niet tot een contract. Volgens Hessel Meijer van Wyckerveste sloeg dat een gat van ruim 13 miljoen euro in de begroting voor het stadion. De bouwkosten bedragen zo’n 44 miljoen euro.

Van Wijnen

,,De gesprekken tussen de betrokken partijen lopen, we zijn er heel druk mee bezig”, zegt Roelof Faber van Van Wijnen Noord. Van Wijnen gaf in november aan eventueel wel de rol van Wyckerveste als ontwikkelaar over te willen nemen. Behalve Van Wijnen zijn ook Dijkstra Draisma, de gemeente, het WTC en SC Cambuur betrokken bij het onderzoek en de gesprekken over het stadion dat bij het WTC moet verrijzen. Ook Dijkstra Draisma gaf in november aan eventueel wel als projectontwikkelaar bij het stadion betrokken te willen worden. Het was de verwachting dat Dijkstra Draisma – de hoofdsponsor van Cambuur – het stadion zou gaan bouwen. 

Vorig jaar koos Wyckerveste echter verrassend voor Van Wijnen als bouwer. ,,Tot 1 februari, zo hebben we afgesproken, verdiepen wij ons in de businesscase en voeren we gesprekken”, aldus Faber. ,,Vragen die spelen zijn onder meer welke afspraken er allemaal liggen. En hoe zag de Stadion Ontwikkeling Cambuur er precies uit?”, vervolgt Faber.

Drie miljoen

De Stadion Ontwikkel Combinatie is het vehikel waarmee Wyckerveste en bouwbedrijf Dijkstra Draisma probeerden de businesscase rond te krijgen en het stadion te realiseren. Wyckerveste bezit negentig procent van de aandelen, Dijkstra Draisma tien procent.

Op 19 november werd bekend dat Wyckerveste er geen brood meer inzag. Nadien gaf de projectontwikkelaar aan wel geld te willen zien voor de plannen, als die alsnog door zouden gaan. Drie miljoen euro , dat zouden die plannen waard zijn, berekende Hessel Meijer op 24 november vorig jaar in de Leeuwarder Courant. 

,,Ook met Wyckerveste zijn we in gesprek”, zegt Faber. ,,En die gesprekken hebben een positieve insteek.”

Grondposities

Eind november werd duidelijk welke partijen er allemaal grondposities hebben in het WTC-gebied. Grond die nodig is om het stadion te realiseren. Zo heeft Wyckerveste een optie tot koop op de gronden waar vroeger Schuurmans Vuurwerk stond. Een zogenaamde huur-koopoptie die loopt tot 31 december van dit jaar. 

Zolang Wyckerveste de huur voor die grond betaalt, behoudt de projectontwikkelaar het eerste recht tot koop. Op het betreffende stuk grond is het stadion gepland.

Nieuws

Meest gelezen