Niet meezingen! Zo vier je verantwoord Sint Maarten

FOTO SHUTTERSTOCK

Ondanks de gedeeltelijke lockdown kan Sint Maarten op 11 november doorgaan. Maar het coronavirus zorgt ervoor dat het lampionlopen wel een beetje anders moet dan in eerdere jaren.

Waar moet ik op letten als ik met mijn kinderen langs de deuren ga? Mogen we zingen?

Ja en nee. Kinderen (tot en met 12 jaar) kunnen naar hartelust alle Sint Maarten-klassiekers ten berde brengen maar zonder vocale ondersteuning van hun ouders. Volgens de regels van de noodverordening mag er om verspreiding van het coronavirus te voorkomen door volwassenen niet worden gezongen. Dat gold bijvoorbeeld ook al in de voetbalstadions toen er bij de wedstrijden nog publiek mocht komen kijken.

En verder? Afstand houden?

Klopt. De afstandsregels gelden uiteraard ook tijdens het lampionlopen. Een stap achteruit doen na het aanbellen is dan ook verstandig om degene die open doet ook de ruimte te geven om afstand te kunnen houden. En respecteer het als iemand niet open wil doen vanwege het virus.

In veel dorpen wordt met Sint Maarten een optocht gehouden. Mag dat wel?

Volgens het RIVM is het geen probleem als iedereen afstand houdt en er maximaal vier volwassenen samenkomen. In theorie zou een grote stoet kinderen dus onder begeleiding van vier ouders door het dorp kunnen trekken. Los van de vraag of dat verstandig is, zijn er ook gemeenten die uitdrukkelijk stellen dat optochten niet de bedoeling zijn: Heerenveen bijvoorbeeld. Ook het RIVM adviseert om met een klein groepje langs de deuren te gaan.

Zijn er alternatieven voor het zingen bij de deur?

Sommige dorpen organiseren een alternatief voor de traditionele lampionnenloop. In Boijl bijvoorbeeld wil moeder Anke Slot ondanks de coronabelemmeringen toch iets gezelligs maken van Sint Maarten. Ze bedacht met dorpsgenoot Mariska Demmink een alternatief met een lichtjestocht en snoeptafels. ,,Een soort vossenjacht met lampions.” Op 11 november kan de jeugd van Boijl speuren naar verlichte tafels die verspreid staan door het dorp. De jongste deelnemers mogen een liedje zingen en oudere kinderen moeten opdrachten volbrengen. Dat levert stempels op en met een volle stempelkaart wacht een kleine beloning.

En als er bij me aangebeld wordt. Wat zijn dan de richtlijnen?

Denk ook dan aan de anderhalvemeterregel. Die is makkelijker te handhaven als het snoep in een mand zit, waar de kinderen het zelf uit kunnen pakken. Verder is het verstandig verpakt snoep uit te delen.

Nieuws

menu