Nepcamera schrikt afvaldumpers Drachten af

Het 'cameratoezicht' bij de meubelboulevard aan de Martin Luther Kingsingel. Foto: Jilmer Postma

Ook al zijn ze niet echt, de camera’s die zijn geplaatst bij twee milieustraten in Drachten blijken een effectief wapen tegen afvaldumpers.

Smallingerland heeft de niet-werkende camera’s kort geleden ‘geïnstalleerd’ bij een milieustraat in de wijk De Trisken en bij de meubelboulevard aan de Martin Luther Kingsingel. Sindsdien wordt er minder afval buiten de containers achtergelaten, merkt de gemeente.

Favoriete bestemming voor afvaltoeristen

Van de rij afvalbakken aan de Kingsingel is bekend dat ze een favoriete bestemming zijn voor afvaltoeristen. Inwoners van andere gemeenten brengen met regelmaat hun huisvuil mee naar Smallingerland, om het hier achter te laten bij een gratis afvalpunt. Op sommige dagen gebeurt dat zoveel dat het vuilnis zich naast de containers ophoopt.

Het gaat vaak om plastic afval, omdat Smallingerland dat als zo ongeveer de enige Friese gemeente apart inzamelt. Daar waar betaald moet worden voor elke volle container, zoals in buurgemeente Opsterland, kiezen aardig wat inwoners ervoor om volumineuze petflessen en ander plastic daarom te ‘doneren’ in Drachten.

Klachten over afvaldump

De meubelboulevard ligt bij de invalsweg vanaf de A7. Ook inwoners uit bijvoorbeeld Heerenveen en Ooststellingwerf brengen afval, bleek eerder uit onderzoek van Smallingerland.

Lees ook: ‘Naar Drachten, dus twee zakken afval mee’

In De Trisken begonnen bewoners te klagen over de afvaldump, waarna de gemeente ook hier een nepcamera aanbracht. Doel was het gedrag van dumpers te ,,beïnvloeden”, aldus een woordvoerder. Dat blijkt dus te werken.

Nieuws

menu