Nederland stuurt F-35's uit Leeuwarden naar Bulgarije om luchtruim te verdedigen

FOTO ROB ENGELAAR

Binnenkort gaan twee F-35’s en 90 man personeel van de vliegbasis in Leeuwarden naar Bulgarije toe om daar het luchtruim te verdedigen. Dit in het kader van de oplopende spanningen met Rusland.

De twee F-35’s gaan in april en mei in Bulgarije het luchtruim bewaken. Ze moeten onder meer onbekende vliegtuigen boven NAVO-gebied gaan onderscheppen, schrijft minister Kajsa Ollongren van Defensie aan de Tweede Kamer. Soortgelijke taken hebben Nederlandse F-16’s eerder uitgevoerd in de Baltische staten.

Amfibisch transportschip

Verder stelt het kabinet ook nog een amfibisch transportschip beschikbaar aan het bondgenootschap. Daarbij zijn inbegrepen landingsvaartuigen en helikopters. Ook staan twee landgebonden eenheden gereed voor de snelle reactiemacht van de NAVO.

Eerder was al bekendgemaakt dat Nederland dit jaar het bevel zou voeren over een vlootverband van de NAVO. Daarvoor wordt Zr. Ms Rotterdam ingezet.

De spanningen tussen Rusland en de NAVO zijn opgelopen door de meer dan honderdduizend militairen die Rusland heeft samengetrokken bij de grens met Oekraïne. De Amerikaanse president Biden verwacht dat Rusland het buurland zal binnenvallen. Er is druk diplomatiek overleg gaande om dit te voorkomen.

Nieuws

menu