Nederland een maand lang in gedeeltelijke lockdown: mondkapjes verplicht, horeca dicht

Rutte kondigt 'gedeeltelijke lockdown' aan: forse maatregelen

Rutte kondigt 'gedeeltelijke lockdown' aan: forse maatregelen ANP

Nederland gaat in feite in 'gedeeltelijke lockdown'. Die mededeling had premier Mark Rutte op zijn persconferentie. De horeca gaan voorlopig dicht, alcoholverkoop wordt ‘s avonds en ‘s nachts verboden en er gaat een streep door koopavonden. Met die maatregelen probeert het kabinet volgens Rutte de verspreiding van het virus tegen te gaan zonder dat de gevolgen voor de samenleving te groot zijn.

Vanaf morgen (woensdag) worden ook de sportcompetities voor kinderen stilgelegd. Kinderen tot 18 jaar mogen blijven trainen met eigen teams, maar douchen niet meer. Voor volwassenen gaat sporten bijna helemaal in de ban. Sportscholen blijven wel open, teamsporten met maximaal vier personen zijn toegestaan. ,,Een partijtje tennis kan nog wel’’, aldus Rutte.

Lees ook | Dit is de routekaart om de verspreiding van het coronavirus onder controle te krijgen

Verder gaat het dringende advies gelden om thuis bezoek te beperken tot vier personen en maar één groepje per dag.  ,,Geen blokjesverjaardagen meer”, zei premier Mark Rutte.

De maatregelen gaan in vanaf woensdagavond 22.00 uur. Op de sluiting van de horeca gelden wel een uitzondering voor afhaalrestaurants: die mogen openblijven. Coffeeshops ook, maar wel tot 20.00 uur, alleen als loket voor afhaal.

Mondkapjesplicht

Premier Rutte zei verder dat gewerkt wordt aan een mondkapjesplicht in binnenruimtes voor iedereen boven de 13 jaar . Er wordt gewerkt aan een juridische onderbouwing hiervoor. Ook in het onderwijs gaat dit dan gelden.

Totale lockdown

Over twee weken worden de maatregelen geëvalueerd. Als er dan geen effect is, volgt een ‘totale lockdown’, aldus minister Hugo de Jonge (Zorg).

De maatregelen van twee weken geleden hebben simpelweg nog te weinig effect tegen het coronavirus, is de gedachte. Toen al schaafde het kabinet aan regels bij de amateursport (geen publiek), moest de horeca eerder dicht (om 22.00 uur) en sindsdien is bij het profvoetbal publiek geweerd.

Nu acht het kabinet verder ingrijpen onvermijdelijk. ,,Feitelijk gaan we naar een gedeeltelijke lockdown’’, zei premier Mark Rutte. ,,Dat is een harde boodschap, de maatregelen gaan ook pijn doen. Maar de feiten liegen niet. We moeten strenger zijn voor onszelf.”

De gedachte achter de maatregelen is dat het aantal reisbewegingen zoveel mogelijk beperkt wordt. ,,In je eigen bubbeltje wordt je niet besmet. Maar je neemt het mee naar huis van de sport of uit de kroeg.”

De premier vroeg nadrukkelijk om begrip. ,,Voor elke sector zijn argumenten te noemen om die uit te zonderen. Maar dat is meteen precies het punt: het gaat niet om één bedrijfstak, of een vorm van vrije tijdsbesteding. Het gaat erom dat de hamer waarmee we het virus plat slaan moet groot genoeg zijn. Het is geen keuzemenu, maar een optelsom van maatregelen.”

Oproep

Rutte kwam na het aankondigen van acht aangescherpte en nieuwe coronamaatregelen (die woensdagavond 22.00 uur ingaan) met een dringende oproep aan de Nederlandse bevolking. ,,Het is aan ons allemaal, wees niet die eigenwijze persoon die de randjes van de regels opzoekt. Wees de realistische Nederlander die de verantwoordelijkheid neemt als het erop aankomt. Dat is nu.''