Nauwelijks hits met CoronaMelder in Friesland

De CoronaMelder-app levert in Friesland vooralsnog een marginale bijdrage aan de bestrijding van het coronavirus.

De app CoronaMelder op een telefoon.

De app CoronaMelder op een telefoon. FOTO ANP

Hoeveel mensen zich inmiddels bij GGD Fryslân gemeld hebben voor een test naar aanleiding van een melding van de app, kon GGD Fryslân woensdag nog niet zeggen. Wel is duidelijk dat in de eerste vier weken na de lancering van de app, op 10 oktober, nog niemand zich bij de Friese GGD had gemeld voor een test vanwege een melding in de app.

Landelijk hebben volgens het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) inmiddels ruim 36.000 positief geteste mensen met een melding op de app andere gebruikers gewaarschuwd voor een besmetting. Bijna 22.000 mensen hebben zich laten testen, nadat ze zo’n bericht hebben gekregen. Volgens woordvoerder Sonja Kloppenburg van GGD Nederland gaat het dan in principe om mensen die na of tijdens een notificatie klachten ontwikkelen. ,,Als je een signaal krijgt, moet je in quarantaine gaan. Je moet je niet direct laten testen.”

Meerdere oorzaken

Dat de app in Friesland nog nauwelijks meer besmette personen opspoort, kan meerdere oorzaken hebben, reageert Tom Kummel van VWS. ,,Het kan dat de app er minder vaak gedownload is, mensen komen elkaar minder vaak tegen in minder dicht bevolkt gebied en het kan te maken hebben met het feit dat er relatief minder besmettingen zijn in Friesland.”

De CoronaMelder helpt in elk geval bij het opsporen van contacten van positief geteste personen, zegt Kummel. ,,Eén gevonden is één gewonnen, zo moet je het bekijken.”

Volgens GGD Fryslân heeft de helft van de inwoners van Friesland die te horen krijgen dat ze positief getest hebben de CoronaMelder op hun smartphone geïnstalleerd. Zij krijgen een code. Als ze die invoeren in de app, krijgt iedereen met wie deze persoon minimaal een kwartier in nauw contact is geweest een melding, mits deze persoon de app ook heeft gedownload en ze hun smartphone steeds bij zich hebben gehouden.

Volgens VWS hebben bijna 4 miljoen Nederlanders de app geïnstalleerd. Minister Hugo de Jonge kondigt aan dat de app wordt verbeterd en dat er een tweede app wordt ontwikkeld, die het bron - en contactonderzoek ondersteunt. Mensen die een signaal krijgen van de CoronaMelder mogen zich straks vijf dagen na zo’n contact laten testen, ook als ze geen klachten hebben, zei de minister dinsdag op de persconferentie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus