Natuurlijk getijdenbad met spoelgat bij Wierum

Het wad bij Wierum.

Het wad bij Wierum.

Het getijdenbad in Wierum moet een natuurlijk getijdenbad worden, laten de initiatiefnemers weten. Met een ‘zelfvoorzienend’ spoelgat in de Waddenzee.

Volgens Kornelis Yntema, een van de initiatiefnemers, wordt er op dit moment druk geschreven en gesleuteld aan de aanvraag die uiteindelijk naar de provincie moet. ,,It moat yn ien kear goed’’, benadrukt Yntema.

Begin 2017 werd duidelijk dat er plannen waren om in Wierum een zogenaamd getijdenbad aan te leggen. Dat is een zwembad in zee dat tijdens hoog water volloopt. Tijdens een enquête later dat jaar werd duidelijk dat het dorp wel te porren is voor het plan.

Volgens Yntema wordt nu ingezet op een natuurlijk getijdenbad. Dan wordt er een dam de Waddenzee in gelegd, waar dan aan het eind stroming ontstaat. Die stroming vormt dan een spoelgat, waarin gezwommen kan worden, weet Yntema. Volgens de Wierumer heeft deze variant minder onderhoud nodig dan een daadwerkelijk bouwwerk dat in zee geplaatst wordt, zoals op eerder verspreide schetsen te zien is.

De plannen voor een strand aan het wad bij Wierum staan voorlopig in de ijskast, meldt Yntema.

De initiatiefnemers hopen dit jaar nog een aanvraag bij de provincie in te dienen. Wat de aanleg van het getijdenbad moet gaan kosten, is volgens Yntema nog niet te zeggen.