Naomi (10) heeft een boodschap voor Rutte

Naomi Maneka draagt op 5 mei de kinderlezing voor in de Blokhuispoort. FOTO HOGE NOORDEN/JAAP SCHAAF

,,Ik ben een strijder, een strijder tegen oneerlijkheid. Een strijder voor hoop, vrede en een toekomst voor de wereld."

Met die woorden start Naomi Maneka (10) uit Leeuwarden vandaag (zaterdag) haar lezing in het cellencomplex van de Blokhuispoort. In maart won ze van vier andere finalisten de wedstrijd voor de 5 mei-kinderlezing.

Vandaag mag ze haar lezing voordragen aan minister-president Mark Rutte en tweehonderd andere genodigden. En dat is best spannend. „Maar wel leuk spannend”, aldus Naomi.

Oproep

Ze oefent elke dag en de nette kleren liggen klaar. „Alleen mijn haar moet nog worden gedaan.”

Toen haar moeder haar inlichtte over de oproep om een verhaal te schrijven waarmee je op televisie kon komen, was Naomi om. „Ik wil graag op tv”, zei ze met een grote glimlach. En zo klom Naomi in de pen. Een goede toespraak schrijven kost tijd. „Ik was er een hele ochtend mee bezig. Mijn moeder hielp door vragen te stellen over de oorlog.”

Hoop

Het moest best een lang verhaal worden. Wat begon als een gedicht van vier alinea’s bleek niet voldoende. Kinderboekenschrijfster Corien Oranje schoot Naomi te hulp.

Naomi vertelt in haar lezing over haar familiegeschiedenis en haar hoop voor de toekomst. Dankzij haar vader weet ze hoe belangrijk vrijheid is. „Mijn vader groeide op als straatkind in Congo”, vertelt ze. „Er was veel armoede.” De vader van Naomi maakt graag muziek. „Hij schreef liedjes over alles wat niet eerlijk was.”

Wens

Het spelen van politieke liederen in het Afrikaanse land leidde tot een onveilig bestaan. Haar vader vluchtte naar Nederland, waar hij zijn passie voor muziek voortzette.

Naomi vertelt over een betere toekomst die ze wenst voor kinderen die het moeilijk hebben. „Niet alleen voor kinderen in arme landen, maar ook voor kinderen in Friesland. Sommige kinderen hebben veel speelgoed en willen dan nog meer, terwijl andere al blij zijn met één stuk speelgoed.”

Boodschap

Naomi’s boodschap is dat we ons moeten realiseren dat we het goed hebben in Nederland. Daarnaast vindt ze dat we iets moeten doen voor kinderen die het minder hebben, opdat zij een beter leven en een mooie toekomst hebben.

Ze hoopt dat haar boodschap aankomt bij de minister-president. „Ik hoop dat Mark Rutte hier iets aan doet en er met andere mensen over gaat praten.”

Nieuws

menu