Nadenken over klimaatverandering tijdens het Grote Straatberaad: 'Je kunt er beter op straatniveau over praten dan in Den Haag'

Een kleine vijftig mensen hebben zondag meegedacht over het klimaat tijdens het Grote Straatberaad. Buurtbewoners in vier Leeuwarden straten gingen in gesprek.

Straatomroeper Freark van der Sluis trapte in Snakkerburen het straatberaad af, dat hier ook spel- en theaterelementen.

Straatomroeper Freark van der Sluis trapte in Snakkerburen het straatberaad af, dat hier ook spel- en theaterelementen. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Volksraadpleging

‘Het Grote Straatberaad’ is een rondreizende volksraadpleging over de opwarming van de aarde en wordt overal in het land gehouden, waarbij Friesland de primeur had met de eerste straatbijeenkomsten. ,,We kunnen er beter op straatniveau over praten dan in Den Haag”, trapte ‘straatomroeper’ Freek van der Sluis de bijeenkomst in de Doarpstún in Snakkerburen af. De gesprekken zijn meer dan alleen een gesprek. Er zitten spel- en theaterelementen in. Zoals bijvoorbeeld een ‘sprekende auto’ die de deelnemers door de middag leidt. 

Wouter van Marle is een van de deelnemers in Snakkerburen. ,,Ik kom hier vooral uit nieuwsgierigheid om te horen wat voor ideeën er leven. Zo wordt er in het dorp gesproken over het winnen van thermische energie uit de Dokkumer Ee.” Zelf is Van Marle, volgens eigen zeggen, redelijk klimaatbewust. ,,Afval scheiden, een beetje voorzichtig met de temperatuur in huis. En eigenlijk zou ik nog meer met de fiets willen doen, al is dat lastig met mijn werk.”

Stellingen

De zestien deelnemers in Snakkerburen praten met elkaar op basis van stellingen en vragen die op alle locaties waar het beraad gehouden wordt, gelijk zijn. Nadat iedereen zich aangemeld heeft via een QR-code kan het beraad beginnen. Wat opvalt in Snakkerburen is dat er weinig jongeren betrokken zijn: de jongste is 32, de oudste 79. 

Heel anders is dat een paar kilometer verderop, aan het Zuidvliet waar studente Sannemaj Betten de initiatiefneemster was om het te organiseren. ,,Omdat ik denk dat we veel meer met elkaar moeten praten over het klimaat. En iedereen zich moet laten horen.” Negen deelnemers zijn er op de oproep van Betten afgekomen, op twee na allemaal begin twintigers.

'Het is een moeilijk thema'

Waar in de Doarpstún de deelnemers onder een afdakje aan tafels kunnen zitten, trotseren de mensen aan het Vliet de wisselende weersomstandigheden op een parkeerterrein.

Toch haakt niemand af na weer een buitje. ,,Het is best lastig om over het klimaat te praten. Het is een moeilijk thema”, zegt Betten terwijl de deelnemers op een grote rol papier opschrijven waar de klimaatverandering hen raakt. ‘Hittegolven’, ‘watertekort’, ‘droogte’: zomaar enkele termen die deze zomer weer volop in het nieuws waren. 

Een van conclusies van het straatberaad in Snakkerburen was dat welzijn boven welvaart gaat. Op het Vliet werd geopperd dat mensen die duurzaam bezig zijn, daarvoor beloond zouden moeten worden. 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Klimaatverklaring