Nabestaanden Rinke tegen tramschutter: 'Deze idioot verdient de allerzwaarste straf'

Gökmen T. FOTO ANP
Rinke zijn ouders waren oorspronkelijk afkomstig uit Friesland. Hij kwam bij de tramaanslag in Utrecht vorig jaar om het leven. Maandag en dinsdag konden nabestaanden hun zegje doen bij de zitting.
Zijn zus zei: ,,Zijn laatste minuten moeten afschuwelijk zijn geweest. Rinke heeft een vreselijke dood gehad. De angst die Rinke heeft gehad toen hij niet kon vluchten. Rinke trok aan de noodrem. Hielp mensen door het raam om te vluchten. Zo was hij. Maar hij kon niet vluchten. Toen hij uit het raam sprong raakte het schot hem fataal. Mijn moeder huilt elke dag. En mijn vader is woest. 18 maart besloot deze gek het leven van Rinke te beëindigen. Deze idioot verdient de aller-, allerzwaarste straf die er is.’’
Lees ook | Friese familie spreekt voor slachtoffer van tramaanslag in Utrecht: 'We willen toch nog iets voor hem doen'
De vader van Rinke haalde de eerdere strafzaken aan waar Gökmen T. bij betrokken was. ,,Waarom heeft de rechtbank niet op tijd ingegrepen? De rechtbank mocht stapelen, maar de stapel was blijkbaar nog niet hoog genoeg om hem uit de samenleving te verwijderen. Die keuze heeft het leven van mijn zoon en drie anderen gekost. Dat is moeilijk te accepteren.’’
Tumultueus
De tweede dag van het strafproces tegen Gökmen T. is dinsdag opnieuw tumultueus verlopen. Nadat hij luidruchtig en provocerend reageerde op de slachtofferverklaring van een jonge vrouw die de tramaanslag in Utrecht van vorig jaar ternauwernood overleefde, liet de rechtbank hem net als maandag uit de rechtszaal verwijderen.
De vrouw had haar emotionele slachtofferverklaring net besloten met de woorden 'Gökmen, je hebt me niet verslagen', toen T. voor het eerst sinds de start van de strafzaak zijn mond opendeed. "Jammer, jammer", galmde het door de rechtszaal. T. werd direct daarna door agenten scheldend afgevoerd naar een andere ruimte, waar hij via een videoverbinding kon meekijken en -luisteren.
Voor de rechtbank was met het incident de maat vol. Maandag moest T. al tijdelijk uit de zaal worden verwijderd nadat hij zijn eigen advocaat had bespuugd. De voorzitter van de rechtbank zei toen al de situatie periodiek te beoordelen. Dinsdag zei hij dat hij niet wil dat de orde verder nog wordt verstoord.
Slachtoffer
Het slachtoffer op wier verhaal T. reageerde is een nu 21-jarige vrouw, die uit de tram sprong toen het eerste slachtoffer werd geraakt. Ze verzwikte bij die sprong haar enkel en werd vervolgens in haar rug geschoten. Ze lag negen dagen in coma en onderging zes levensreddende operaties. Ze vertelde huilend over de heftige lichamelijke en geestelijke strijd die ze tot op de dag van vandaag voert.
Tot het moment dat T. daarop reageerde, had hij zijn mond gehouden. Wel verscheen op zijn gezicht steeds een glimlach bij het aanhoren van de vaak heftige verklaringen van slachtoffers en nabestaanden.
Die vroegen de rechtbank zonder uitzondering T. voor de rest van zijn leven op te bergen. "Deze idioot verdient de zwaarste straf die er is", zei de zus van een man die werd doodgeschoten. De vader van het slachtoffer vroeg de rechtbank T. "lang genoeg uit de samenleving te verwijderen, zodat mijn kleinkinderen straks niet hoeven te horen: kijk, daar loopt de man die je vader heeft vermoord."