Na verloren slag rolt Waaksma zijn taxi’s over heel Friesland uit

Taxi Waaksma zou misschien moeten kiezen voor ontslagen. Liever zoekt het bedrijf uit Kootstertille nieuw werk voor zijn mensen.

,,We kinne hiel Fryslân wol oan’’, zegt directeur Rienk Waaksma. In zijn eigen Noordoost-Friesland verliest het taxibedrijf komend jaar 20 procent van zijn omzet, de consequenties van het nieuwe vervoerplan van zes gemeenten. Die uitslag raakt dik vijftig chauffeurs van Waaksma. Sommigen stappen over naar een nieuwe baas, enkele ouderen kiezen voor ontslag, maar het gros zit vooralsnog met de handen in het haar.

,,Ik bin net fan plan om ûntslach foar se oan te freegjen’’, zegt Waaksma. Hij wil de mensen inzetten voor het particuliere vervoer in de Zuidwesthoek, Leeuwarden en het noordoosten van de provincie. Dat gaat geen taxi-oorlog ontketenen, sust de ondernemer. Waaksma pakt klussen op die concurrenten laten liggen. Gedacht kan worden aan ziekenvervoer, ritten naar Schiphol en opdrachten voor bedrijven en zakenmensen.

Minke Jansma van FNV Taxi is er niet helemaal gerust op hoe de aanbesteding van Noordoost-Friesland uitpakt. Ze merkt dat ,,de oorlog wordt gevoerd over de hoofden van de mensen heen’’. De vakbond doet een beroep op Waaksma, Taxi Postma, NOP, VMNN en Dorenbos. ,,Uiteindelijk zouden de vervoerders mans genoeg moeten zijn om samen om tafel te gaan zitten en tot oplossingen te komen, zonder dat hun personeel hiervan de zure vruchten plukt.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Taxi Waaksma