Na moordpoging Zarza: geen extra screening Iraniërs

De plek waar het steekincident plaatsvond, bij het station in Leeuwarden. FOTO ANTON KAPPERS

Het ministerie van Justitie en Veiligheid voelt niets voor een extra screening van academici uit Iran. Minister Ferd Grapperhaus meldt dat naar aanleiding van de moordpoging op de Leeuwarder activist Sadegh Zarza.

De aanslagpleger van Zarza was in maart op een werkvisum Nederland binnengekomen. Hij zou medisch promotieonderzoek doen aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit.

Het onderzoek van het Openbaar Ministerie loopt nog. De Iraniër, een man van 38, werd direct na de steekpartij op vrijdag 19 juni voor het Leeuwarder treinstation opgepakt.

Zarza (64), die zwaargewond raakte, stond op de dodenlijst van de Iraanse geheime dienst vanwege zijn bemoeienis met de Democratische Partij van Iraans Koerdistan (KDPI). Het regime in Teheran staat erom bekend dat het politieke tegenstanders uit de weg laat ruimen.

De gang van zaken in Leeuwarden riep vragen op bij de Tweede Kamerfractie van het CDA. Vanwege de geldende internationale sancties tegen Iran worden binnenkomende academici van technische richtingen uitvoerig gescreend. Voor medische studies geldt dit niet.

Kamerleden Harry van der Molen, Martijn van Helvert en Chris van Dam vroegen de minister of hij de screening voor Iraanse academici wil uitbreiden. Daarop antwoordt Grapperhaus nu ontkennend. Er is geen aanleiding voor, vindt hij. Bovendien mag Nederland volgens een arrest van de Hoge Raad uit 2012 niet zo maar onderscheid maken tussen nationaliteiten.

Grapperhaus wil niet vooruitlopen op de mogelijke politieke bemoeienis van Iran met de aanslag op Zarza. ,,Daar kan ik in dit stadium niet op vooruitlopen.’’ Het Openbaar Ministerie moet hier eerst een uitspraak over doen. Grapperhaus verzekert dat zijn veiligheidsdiensten ,,alert’’ zijn op ,,dreigingen tegen personen die in Nederland wonen of verblijven’’. ,,Dat betekent ook alertheid voor wat betreft druk of dreiging vanuit het land van herkomst.’’

Nieuws

menu