Na gesprekken tussen gemeente en Friese Poort weer sprankje hoop voor Cambuurstadion

Friese Poort in Wilaarderburen. Het ROC zoekt voor de opleidingen die hier gevestigd zijn in noodlokalen een nieuwe locatie. FOTO LC

Het eerste bestuurlijke overleg tussen de wethouders Henk Deinum en Friso Douwstra met de Friese Poort was uitermate constructief. Dat zegt Remco Meijerink van het ROC.

Meijerink, voorzitter van de Raad van Bestuur van het ROC, maakt wel een kanttekening. ,,Uitermate constructief als je het gesprek van afgelopen maandag afzet tegen het laatste gesprek met de wethouders half oktober.”

Na dat gesprek deed het ROC een persbericht uitgaan waarin het aankondigde geen ruimte te willen huren in het nieuw te bouwen stadion bij het WTC in Leeuwarden. Een meningsverschil over wie voor de kosten van tussentijdse huisvesting van het ROC zou opdraaien, lag daaraan ten grondslag. Het afhaken van de Friese Poort maakt de nieuwbouw van het stadion uiterst onzeker. 

,,Primair gaat de discussie erover of de gemeente erkent dat zij heeft toegezegd voor die kosten op te draaien”, stelde Meijerink.

Geheimhouding

De gemeente Leeuwarden zelf zou dinsdag het feitenrelaas over de gesprekken met de Friese Poort aan de raad sturen. Daarvan is het college teruggekomen na de collegevergadering. In plaats van het relaas vrij te geven, mogen raadsleden het alleen inzien op het stadhuis en er niets over zeggen. Op het stuk is geheimhouding gelegd. Formeel om ‘het proces met de Friese Poort niet te verstoren’, zoals wethouder Hilde Tjeerdema zei.

Ten minste drie partijen – VVD, FNP en Lijst058 – zijn daarover verontwaardigd en willen het feitenrelaas pas zien op het moment dat het openbaar wordt gemaakt. Als raadsleden stukken inzien onder geheimhouding, mogen zij de informatie niet gebruiken in het debat of voor het stellen van vragen aan het college.

Wachten

Meijerink van ROC Friese Poort zegt nu te wachten op een reactie van het college. Mogelijk is er donderdag meer duidelijkheid over de komst van de Friese Poort naar het nieuwe stadion, aldus Meijerink. De wethouders Friso Douwstra en Henk Deinum waren niet voor een reactie bereikbaar.

Nieuws

Meest gelezen