Na een bloedstollende finale pakt piepjonge debutant Herre 524 de titel op de Hengstenkeuring

Herre 524, kampioen van de Hengstenkeuring 2022

Na een bloedstollende finale pakte de piepjonge debutant Herre 524 (Nane) van Gerben de Vries uit Hindeloopen en hengstenhouder Tsjalling de Boer uit Sintjohannesga de titel op de Hengstenkeuring. De elfjarige Jehannes 484 (Tsjalle) van Age Okkema uit Siegerswoude werd reservekampioen.

De jeugd heeft de toekomst, riep juryvoorzitter Sabien Zwaga vlak voor ze Herre tot kampioen van de KFPS-Hengstenkeuring bombardeerde. De driejarige, pas goedgekeurde hengst presteerde de hele dag constant. Hij bleef met zijn atletische en elastische beweging de oudere garde fier voor.

Zoals Jehannes 484 die net als vorig jaar reservekampioen werd. En titelverdediger Jurre 495 die er tot het laatst alles aan deed om voor de vijfde keer het kampioenslint te pakken. Maar het sprankelende broekje Herre, van fokker Gerben de Vries uit Hindeloopen, gaf ze allemaal het nakijken. Tsjalling de Boer, die Herre in zijn dekstation in Sintjohannesga heeft staan, sprong een gat in de lucht met de overwinning.

Geduchte concurrentie

De kaarten werden al vroeg geschud in het kampioenschap. In de eerste rubriek met stamboekhengsten tot twaalf jaar moesten maar liefst vier kanshebbers op de titel het tegen elkaar opnemen. De regerend en viervoudig kampioen Jurre 495 (Maurits) en reservekampioen Jehannes 484 (Tsjalle) kwamen in de baan en hadden geduchte concurrentie van Nane (Wimer) en Markus (Maurits). Die laatste twee moesten echter het veld ruimen. De jury zette Jehannes op kop en stuurde hem met Jurre naar de kampioenskeuring.

Kanonnen

Eerst bonden beide kanonnen de strijd aan in het kampioenschap voor oudere hengsten met niet de minsten als tegenstanders. Fonger 478 (Olgert)de twaalfjarige hengst van Hendrik Eppinga uit Oudemirdum en Alwin 469 (Felle) die in de voorronde al liet zien dat hij aasde op de titel. Met indrukwekkende bewegingen showde de 13-jarige hengst van mede-eigenaar Jaap van der Meulen dat hij niet voor niks al jaren tot de publiekslievelingen behoort. De keuring was hoe dan ook speciaal voor de hengst die onder het toeziend oog van apetrotse fokkers Berend en Lutske Brouwer uit Zandhuizen, het predicaat Preferent kreeg.

Oudere hengsten

De jury maakte net als vorig jaar de elfjarige Jehannes van Age Okkema uit Siegerswoude kampioen bij de oudere hengsten en de tienjarige Jurre van Jelmer Chardon uit Jorwert kreeg de reservetitel.

Jonge hengsten

Bij de jongere stamboekhengsten was het deelnemersveld groot met twaalf kanshebbers op de titel. Twee splinterjonge debutanten gooiden tot het allerlaatst hoge ogen de twee Nane-zonen Herre 524 en Gosse 526. Uiteindelijk bombardeerde de jury die eerste tot kampioen bij de jonge hengsten. Reservekampioen werd de imponerende Teun 505 (Bartele), de zevenjarige hengst van Tsjalling de Boer uit Sintjohannesga imponerend.

Nieuws

menu