Na dichte mist vandaag de laatste echte nazomerdag

Scholieren fietsen door de mist in de ochtend. FOTO QPHOTO

Na een mistige ochtend wordt het vandaag voorlopig de laatste nazomerdag. Vanmiddag begint officieel de astronomische herfst en het weer houdt zich daar keurig aan. Vanaf morgen wordt het namelijk vaker bewolkt én komen de buien.

Vanmiddag schijnt op de meeste plaatsen de zon en bij weinig wind wordt het 20 tot lokaal 26 graden. Dat voelt mogelijk warmer omdat er weinig wind staat. Ook vanavond is het nog warm, maar daarna is het gedaan met de zomer. ,,Het weer lijkt de komende dagen aardig de kalender te volgen. Vanaf morgen zien we weer vaker wolken en ook neemt de buienkans flink toe”, stelt meteoroloog Raymond Klaassen van Weerplaza .

De temperatuur blijft morgen nog boven de 20 graden - op sommige plaatsen wordt het zelfs 24 graden. Maar dat blijft niet lang zo. ,,De temperatuur gaat later deze week flink onderuit. We moeten het vrijdag en dit weekend doen met maxima van zo’n 15 graden”, zegt Klaassen.

Condensatie

Vanochtend gaf het KNMI een waarschuwing af voor (zeer) dichte mist. Bijna overal was het zicht minder dan tweehonderd meter, op sommige plekken zelfs minder dan vijftig meter. Dat was het geval rond het IJsselmeer en Markermeer zijn, waar de mist zeer dicht was. In Berkhout, vlakbij Hoorn, was vanochtend vroeg rond 05.00 uur het zicht slechts tien meter.

Mist komt vaak voor in deze tijd van het jaar omdat de warme, vochtige lucht dan in aanraking komt met de koude grond. Er ontstaat dan condensatie die mist veroorzaakt.


Nieuws

menu