Burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden hekelt opmerking van rabbijn Benima over coronabeleid en nazi-Duitsland: 'Ik vind het een stuitende vergelijking'

Burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden hekelt opmerking van rabbijn Benima over coronabeleid en nazi-Duitsland. FOTO JACOB VAN ESSEN

Commissaris van de Koning Arno Brok wilde een prikkelende tiende Rede fan Fryslân. Nou, die kreeg hij donderdag van publiciste en rabbijn Tamarah Benima.

Vooral vanaf het moment dat Sybrand Buma na de rede het woord nam vanaf de publieke tribune, knetterde het in de Statenzaal. De burgemeester van Leeuwarden hekelde een passage waarin Benima een vergelijking maakte tussen de wijze waarop het nazi-regime ,,Joden als gevaar voor de samenleving aanmerkte” en de manier waarop nu in Nederland volgens haar ongevaccineerden worden weggezet ,,als gevaar voor de volksgezondheid, zoals minister De Jonge met regelmaat doet.”

,,Ik vind het een stuitende vergelijking”, zei Buma. ,,De Nederlandse regering ziet dat mensen die niet gevaccineerd zijn een risico vormen.” ,,Nee meneer”, reageerde Benima. ,,De ongevaccineerden, zoals ik, kunnen zich laten testen en zijn geen gevaar voor de volksgezondheid, zoals de Joden dat ook niet waren.”

Buma: ,,We proberen een samenleving te maken waarin het virus weggaat. Daar past geen vergelijking met de wijze waarop de Joden in de oorlog zijn vermoord. Nederland is een democratie. Ik wil de vergelijking met nazi-Duitsland niet zien. Het emotioneert me.”

Applaus

Van aanwezigen kreeg Buma applaus. En toen Benima vertelde wel te snappen dat de burgemeester zijn ,,oud-collega’s” in Den Haag verdedigde, volgde geroezemoes. ,,Wat u doet is zo onheus”, zei Buma. ,,Waar gaat dit over? Ik ben hier samen met andere mensen die verantwoordelijkheid hebben voor de samenleving. Iedere vergelijking met wat de Joden is aangedaan, of met Huxley, faalt.”

Aldous Huxley werd door Benima genoemd omdat de schrijver in zijn Brave New World (1932) ,,voorspelde dat totalitaire regeringen in de toekomst met de belofte van veiligheid de vrijheid van hun ingezetenen zouden inperken; met instemming en tot volledige tevredenheid van die ingezetenen.” Vervolgens zei de redevoerster: ,,Roept dat associaties bij u op? Bij mij wel.”

Bij de na-borrel zei ze te beseffen dat het vergelijken met nazi-Duitsland ,,ernstig” was. ,,Maar ik denk dat mensen erover moeten nadenken.” En tijdens haar rede: ,,Ik zie het totalitaire om zich heen grijpen. Bij de politiek, maar ook bij de wetenschappers die hand- en spandiensten verlenen.”

 

Benima kapittelde ,,de nieuwe religie” woke, waarvan aanhangers aandacht vragen voor maatschappelijke misstanden, racisme, discriminatie en ongelijkheid. In de definitie van Benima: ,,Het conglomeraat van emancipatiebewegingen die mensen met hun menigvuldige kenmerken reduceren tot lid van een groep en de ene groep bevoordelen boven de andere. Voor de woke-gedreven anti-racisten is ‘zwart’ per definitie de machteloze en heeft ‘wit’ per definitie de macht.”

Wie volgens haar woke-denkbeelden ,,niet onderschrijft, is een slecht mens die gedemoniseerd, uitgestoten, ontslagen en tot zwijgen gebracht moet worden”.

,,Diezelfde mentaliteit” ziet ze terug bij de huidige beleidsbepalers, zei ze na afloop. ,,Zo van: dit zijn onze feiten en die heb je te accepteren. Net als in nazi-Duitsland en in de communistische landen zijn ook nu de intellectuelen de bedenkers van ideeën voor repressie.”

Big pharma

Dubieus noemde Benima de rol van de farmaceuten en de techreuzen (zoals Google en Facebook, red.) die ,,met de beste bedoelingen onwelgevallige meningen voor de big pharma van de internetplatformen verbannen.” Ze bepleitte ,,de vrijheid en de objectieve én subjectieve waarheid”. Van sommigen kreeg ze ook lof toegezwaaid.

Willem Verf, oud-Statenlid van GrienLinks, vroeg zich in de zaal ,,met alleen witte mensen” vooral af waarom een waarschuwing voor woke eigenlijk nodig was.

 

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

menu