Nederlandse Zorgautoriteit: gevolgen voor zorg in regio zeer groot als Groningen kinderhartchirurgie UMCG verliest

Het UMCG.

De Nederlandse Zorgautoriteit stelt dat het weghalen van kinderhartchirurgie uit het UMCG grote gevolgen zou hebben voor de zorg in Noord-Nederland.

Verliest het UMCG kinderhartchirurgie, dan kan dit volgens de NZa ‘direct of indirect gevolgen hebben voor het leveren van topreferente zorg in de regio’. De acute zorg voor zowel kinderen als volwassenen komt onder druk, net als de kinder-intensive care.

Dit is een van de conclusies van een impactanalyse die de zorgautoriteit heeft uitgevoerd in opdracht van gezondheidsminister Ernst Kuipers.

NZa kraakt proces van concentratie

De NZa kraakt verder het proces van concentratie. In plaats van concentratie van kinderhartchirurgie alleen wil de NZa dat het ministerie op korte termijn daarom komt met een ‘integraal perspectief op een toekomstbestendig academisch zorglandschap’.

‘Uitstel van besluitvorming over waar de zorg geconcentreerd gaat worden, mag absoluut niet leiden tot afstel’, concludeert de NZa. ‘De huidige organisatie van zorg voor patiënten met een aangeboren hartafwijking is kwetsbaar. Daarom is nu al nodig dat interventiecentra in clusters zo snel mogelijk overgaan tot verdere samenwerking in de zorg aan patiënten met een aangeboren hartafwijking’.

Op de afdeling kinderhartchirurgie van het UMCG is het rapport met instemming gelezen. „Herkenning en opluchting zijn de twee woorden die ons gevoel het best omschrijven”, zegt Eduard Verhagen.

Nieuws

menu