NS-treincoupé voor dementerenden in twee Friese zorgcentra

In maart dit jaar stond al een NS-treincoupé in het Leeuwarder woonzorgcentrum Erasmus in Leeuwarden, maar die bleef slechts een maand staan. Op de foto conducteur Alexander Mud en passagier Joop Scheer (ooit rangeerder bij NS) in de treincoupe. Foto: Niels Westra

Verpleeghuis Parkhoven in Leeuwarden en woonzorgcentrum Bonifatiushuis in Sneek zijn door de NS en Alzheimer Nederland uitgekozen om met originele treinonderdelen een treincoupé na te bouwen die bedoeld is voor bewoners met dementie.

Uit ruim 600 aanmeldingen zijn 22 zorgcentra geselecteerd. Een deel daarvan haalde dinsdag de onderdelen al op uit Utrecht. De onderdelen voor de treincoupés komen uit oude dubbeldekkers (type DDM1).

Eerder dit jaar werden bewoners van zorgcentrum Erasmus in Leeuwarden ook al eens getracteerd op zo’n treincoupé, maar dat was een tijdelijke actie. Na een maand vertrok de coupé naar een ander zorgcentrum. Verpleeghuis Zonnekamp in Steenwijk heeft al sinds 2019 een NS-treincoupé in huis.

Herinneringen ophalen

Het idee is mensen met dementie in verpleeghuizen het idee te geven dat ze weer met de trein kunnen reizen zonder dat ze daarvoor de deur uit hoeven. De coupés bieden ook de mogelijk om herinneringen op te halen en contact te maken.

In Nederland zijn op dit moment ongeveer 290.000 mensen met dementie. De verwachting is dat dit aantal stijgt tot ongeveer 420.000 in 2030 en 520.000 in 2040. Eén op de vijf mensen krijgt dementie.

Nieuws

menu