NS onderzoekt snelle terugkeer tussenstops Leeuwarden-Zwolle

Station Wolvega. FOTO LC/JAN DE VRIES

Nog voor de zomer beslist de NS of de intercitytrein richting Zwolle weer sneller kan stoppen op kleine tussenstations.

Volgens de huidige plannen stopt de snelle trein pas vanaf 2021 weer op de stations Grou-Jirnsum, Akkrum en Wolvega . Een onderzoek in samenwerking met de provincie, Friese gemeenten en Prorail moet duidelijk maken of dat moment vervroegd kan worden.

4000 handtekeningen

De intercity-stop op de drie Friese stations is sinds 10 december geschrapt. Reizigers die van hieruit naar Zwolle willen, zijn daardoor veel langer onderweg. Een petitie voor het herstel van de intercitylijn is volgens initiatiefnemer GroenLinks inmiddels meer dan 4000 keer ondertekend.

De petitie is vrijdagmiddag uitgereikt aan NS-regiodirecteur Joost van der Bijl. ,,Hij was onder de indruk’’, zegt Statenlid Retze van der Honing van Grienlinks. ,,Er was niet verwacht dat het schrappen van de tussenstops voor zoveel mensen gevolgen zou hebben.’’

Trein vertrekt eerder

Volgens Van der Honing liggen er een stuk op negen oplossingen op de plank op de treinverbinding te verbeteren. Eén daarvan is om de Leeuwarder intercity van 8.16 uur naar Den Haag Centraal 8 minuten eerder te laten vertrekken, zodat de trein op alle Friese stations kan stoppen.

,,Dat scheelt voor forenzen en scholieren al heel wat’’, zegt Van der Honing.

'Ingewikkelde puzzel'

Het Statenlid verwacht dat de situatie nog voor 2021 verbetert, nu ook de NS het belang ervan inziet. NS-directeur Van der Bijl zegt wel dat het een ,,ingewikkelde puzzel’’ wordt.

Nieuws

menu