NOS-correspondent en LC-columnist Iris de Graaf uit Leeuwarden verlaat 'na veel wikken en wegen' Rusland

Onze vrouw in Moskou: Iris de Graaf.

Onze vrouw in Moskou: Iris de Graaf.

Iris de Graaf uit Leeuwarden, NOS-correspondent en columnist voor de Leeuwarder Courant in Moskou, heeft ‘na veel wikken en wegen’ besloten om tijdelijk vanuit Nederland te werken.

Volgens Iris de Graaf zijn ‘onze werkomstandigheden in Rusland op dit moment te onzeker. Ik hoop zo snel mogelijk weer terug te keren naar Moskou om daar weer ter plekke verslag te kunnen doen’.

Met de onzekere werkomstandigheden verwijst De Graaf naar nieuwe wetten die sinds vrijdag ook voor buitenlandse journalisten in Rusland gelden die ‘nepnieuws’ over de oorlog verspreiden.

Vijftien jaar gevangenisstraf

Wie valse informatie verspreidt en het leger in diskrediet brengt, kan worden bestraft met een celstraf tot vijftien jaar. Er worden ook hoge boetes gesteld op het verspreiden van nepnieuws en het oproepen tot sancties tegen het land, meldt persbureau RIA Novosti. Een regeringswoordvoerster zei eerder dat er momenteel „een kolossale stroom van valse meldingen” is. Die wordt volgens haar gevoed en aangestuurd door buitenlandse inlichtingendiensten en die wordt gecoördineerd door de NAVO.

Oproepen tot sancties tegen Rusland kan worden bestraft met een boete van omgerekend 4300 euro en celstraffen tot drie jaar. In Rusland worden naar aanleiding van de inval in Oekraïne media die kritisch staan tegenover het oorlogsgeweld zo veel mogelijk uitgeschakeld.

‘Steeds moeilijker werken’

„Wij vinden het verstandiger de situatie in Rusland, waar het voor veel journalisten steeds moeilijker werken is, even vanuit hier aan te kijken”, licht een NOS-woordvoerder het besluit toe om De Graaf terug te halen. „Totdat ze terug kan naar Moskou zal zij haar werkzaamheden vanuit Hilversum voortzetten.”

Iris de Graaf (Leeuwarden, 19-03-1991) is correspondent voor de NOS en Nieuwsuur in Moskou. Ze studeerde slavistiek/ Ruslandkunde en Journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Ze heeft Russische roots: haar oma komt uit Rusland.