Monumentale taxus naast Martinikerk Sneek toch gekapt voor nieuwbouw

Het Martiniplein in Sneek. Op de achtergrond de Martinikerk. FOTO GOOGLE STREETVIEW

Een zeventig jaar oude taxus bij de Martinikerk in Sneek gaat toch tegen de vlakte. De boom, die een monumentale status heeft, moet wijken voor de moderne aanbouw van de kerk.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

Toen bleek dat door de bouwplannen de taxus weg moest, kwamen er bezwaren. Boombehoud Sneek probeerde de kap te dwarsbomen met een handtekeningenactie die 571 keer is ondertekend. De actievoerders vinden het vellen van de 13 meter hoge taxus onnodig en onbegrijpelijk, omdat de gemeente hem heeft aangemerkt als monumentale boom.

Verplanten

De kerk heeft na de bezwaren een professionele boomverzorger laten onderzoeken wat de opties zijn om de boom te behouden. Die rapporteert nu dat alleen door het bouwplan aan te passen de taxus op deze plek kan blijven staan. Verplanten kan ook, maar dat is een dure operatie en het is de vraag of de boom dat zal overleven.

Gemeente Súdwest-Fryslân heeft gewikt en gewogen en gaat akkoord met het bouwplan en stemt in met de kap. Burgemeester en wethouders eisen wel van het kerkbestuur dat die op een aangewezen plek op het kerkplein een nieuwe forse boom plant en de kosten daarvan voor zijn rekening neemt.

Nieuws

menu