Mondkapje op school. Een ‘dringend advies’, maar handhaven?

Scholen voor voortgezet onderwijs zullen leerlingen dringend adviseren mondkapjes op te doen tussen de lessen en in pauzes. Maar handhaven? ‘Dat gaan wij niet doen.’

Mondkapjes.

Mondkapjes. FOTO PIXABAY

In het voortgezet onderwijs geldt met ingang van maandag het ‘dringend advies’ om buiten de lessen een mondkapje te dragen. Zowel voor leerlingen als docenten en andere medewerkers. Scholen mogen de maatregel verplicht stellen.

In het basisonderwijs hoeft geen mondkapje gedragen te worden ,,omdat het besmettingsrisico van kinderen in de basisschoolleeftijd aanzienlijk lager is’’, aldus de ministers Arie Slob en Ingrid van Engelshoven gistermiddag na overleg met een groot aantal onderwijsorganisaties.

Elfduizend besteld

De meeste scholen voor voortgezet onderwijs in Friesland volgen het advies op. De 5500 leerlingen op de scholen van Piter Jelles en Simon Vestdijk krijgen binnenkort een mondkapje aangeboden. Scholenkoepel OVO Fryslân Noord, waar de scholen onder vallen, heeft er elfduizend besteld.

,,Als wij graag willen dat onze leerlingen een mondkapje gaan dragen, is het minste wat we kunnen doen ervoor te zorgen dat ze er een kunnen dragen’’, zegt bestuursvoorzitter Wiebe Wieling.

De scholen zullen leerlingen en medewerkers ‘dringend adviseren’ een mondkapje te gaan dragen. Niet tijdens de lessen, maar wel in de pauzes en bij verplaatsingen tussen de lessen.

De VO Raad, de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs, riep gisteren op tot deze maatregel. Tot verrassing van veel schoolbestuurders, die hadden gerekend op zo’n aanbeveling voor alleen het personeel.

Steeds ernstiger

,,Maar ook wij zien dat de situatie met besmettingen steeds ernstiger wordt’’, zegt Wieling. Het Leeuwarder Lyceum stuurde deze week de leerlingen van 6 vwo naar huis, wegens vastgestelde besmettingen bij leerlingen. De vijfdeklassers zaten eerder al dagenlang thuis, uit voorzorg.

,,Ik zou liever zien dat de overheid het mondkapje verplicht stelt’’, reageert Hans Wildeboer van scholenkoepel Bornego in Heerenveen. ,,Wij gaan onze 1900 leerlingen ook dringend adviseren een mondkapje te dragen. Maar laten we eerlijk zijn, als in een groep een populaire leerling zegt: ‘Ben je gek, ik ga geen mondkapje dragen’, dan gebeurt het niet. En dan? Wij gaan in ieder geval niet handhaven.’’

Pieter Schram, voorzitter van het college van bestuur van scholengemeenschap Singelland in Drachten, is blij met het advies. ,,Ik spreek op persoonlijke titel, want we moeten als school nog een besluit nemen. Ik denk dat niemand graag een mondkapje draagt, dat geldt ook voor mij. Maar het blijkt in de praktijk lastig om de richtlijnen van het RIVM te volgen.’’

Het afstand houden tussen medewerkers en leerlingen, en medewerkers onderling is een lastige opgave, aldus Schram. ,,Mondkapjes kunnen helpen’’, zegt hij. Scholen mogen mondkapjes verplicht stellen, maar het is dan wel van belang dat scholen samen één lijn trekken, vindt hij.

Dockinga College

Ook het Dockinga College gaat leerlingen en personeel het advies geven mondkapjes te dragen, op de momenten die de VO Raad adviseert. ,,Het is belangrijk om ook voor anderen een veilige situatie te creëren’’, zegt bestuursvoorzitter Geert van Lonkhuyzen.

In het mbo, hbo en universitair onderwijs verandert niets. Daar geldt de regel dat leerlingen en docenten altijd afstand moeten houden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Onderwijs
Instagram