Mogelijk strafrechtelijke maatregelen voor blokkeren anti-pietprotest

FOTO ANP

De actievoerders die zaterdagochtend de bussen met daarin demonstranten van anti-pietbeweging Kick Out Zwarte Piet probeerden tegen te houden worden mogelijk strafrechtelijk vervolgd.

Dat meldt Politie Fryslân op Twitter naar aanleiding van vragen van het publiek. De politie gaat zich samen met het Openbaar Ministerie buigen over een eventueel strafrechtelijk vervolg.

Op de A7 tussen Joure en Oudehaske blokeerden actievoerders bijna drie kwartier de weg, waardoor de bussen van Kick Out Zwarte Piet niet verder konden. Uiteindelijk moest de politie de bussen ontzetten. Ook op andere plaatsen, zoals op de Sintrale As bij Burgum en Damwâld, werd langzaam gereden om de anti-pietdemonstranten af te remmen zodat ze niet op tijd bij de landelijke intocht in Dokkum zouden zijn.

Door de blokkades werd uiteindelijk besloten de anti-pietendemonstratie in Dokkum te verbieden . De bussen met protestanten zijn via Harlingen onder politiebegeleiding terug naar de Randstad geleid.

Burgemeester Marga Waanders van Dongeradeel zei eerder al dat met de Facebook-oproep om de opmars van anti-pietdemonstranten te vertragen, de actiegroep Project P zich schuldig maakte aan opruiing .

Nieuws

menu