Mogelijk meer F-35-vliegtuigen onderweg naar Leeuwarden

De F-35, die mogelijk binnenkort ook naar Leeuwarden komt . FOTO LIZ KASZYNSKI CARROLL

Bij de presentatie van de Voorjaarsnota wordt verwacht dat Nederland 52 F-35’s zal kopen in plaats van 37. Meer drukte voor Leeuwarden?

De plannen waren: Nederland koopt 37 F-35’s, als opvolger van de F-16. De eerste testvliegtuigen waren er al in 2013, maar woensdag is er in Fort Worth, Texas, een feestelijk moment, waarop de nieuwe Nederlandse straaljager officieel wordt ingehuldigd.

De eerste acht Nederlandse F-35’s worden in Fort Worth gemaakt in de reusachtige fabriek van Lockheed Martin. De rest komt uit Cameri in Italië. Dennis Luyt, commandant van de luchtstrijdkrachten, verwacht dat daar de eerste in september ,,van de band rolt.”

Maar die 37 lijken al een gepasseerd station. Verwacht wordt dat in de Voorjaarsnota, waarmee het Rijk bekendmaakt hoe het er met de financiën voorstaat, onder meer ruimte zal zijn voor de aankoop van meer straaljagers. Er zouden dan 52 toestellen komen. Komen er dan ook meer naar Leeuwarden, waar de basis klaargemaakt wordt voor zestien stuks?

In het voorjaar meer

Daar is Luyt behoedzaam over. ,,We zijn de mogelijkheden aan het bestuderen. De plannen van de politiek om verder te gaan met defensie na jaren bezuinigen zijn duidelijk, maar in het voorjaar zien we pas wat er gebeurt met de begroting. Maar we moeten wel nu al doordenken wat er moet gebeuren als er 52 F-35-toestellen komen. Dat kost tijd, er zitten veel haken en ogen aan.”

,,We kijken naar de infrastructuur, alles wat er nodig is op de basis, of er meer mensen moeten komen en als dat zo is, wat voor mensen en hoe we die gaan opleiden. En heel belangrijk: hoeveel geluid we mogen produceren binnen de vastgestelde limieten. In Leeuwarden en Volkel is dat aan banden gelegd, we zullen goed moeten kijken hoe dat uitwerkt. We proberen voor de Voorjaarsnota ons huiswerk goed te doen, zodat het dan vrij snel kan gebeuren. Maar wat het concreet voor Leeuwarden zou betekenen dat weten we nog niet.”

Het lijkt er daarnaast op, dat de luchtmacht bezig is met een actie om goed in beeld te komen. Vanaf zondag 24 februari zendt National Geographic een vierdelige serie uit, waarvoor een cameraploeg van die zender en het Algemeen Dagblad opnames maakte bij de inzet van F-16’s boven Syrië en Irak. En de DC10 van de Luchtmacht vertrok maandag met een grote ploeg journalisten naar Fort Worth voor de roll-out van de F-35.

In een transitie

Luyt: ,,De luchtmacht zit in een grote transitie. De F-35 komt, we krijgen nieuwe helikopters, in 2020 komen de reapers (onbemande toestellen, red.). Zelfs het toestel waarmee we naar Texas zijn gevlogen wordt in 2020 vervangen door een Airbus. In het huidige toestel zitten zelfs nog asbakjes. We zijn aan de vooravond van veel vernieuwing en verandering.”

,,Dat is een verhaal dat we ook graag willen vertellen, want we vinden het een goed verhaal. De luchtmacht vernieuwt, de missies gaan door, na jaren bezuinigingen zijn er nu high end investeringen. Vandaar dat we een vliegtuig vol mensen meenemen naar de maker van de F-35, om dit moment te markeren waar zo lang naar toe is gewerkt. En om te laten zien dat het best belangrijk is voor de krijgsmacht. Het lijkt misschien of we veel media-aandacht zoeken, maar we willen gewoon een goed verhaal vertellen.”

Nieuws

menu