Moeder Marianne Vaatstra krijgt 2 ton

ANP

De moeder van de in 1999 vermoorde Marianne Vaatstra krijgt minstens 200.000 euro omdat er tegen haar zin een omstreden boek is verschenen over de moord op haar dochter.

Dat hebben de rechtbank in Leeuwarden en het Gerechtshof in Amsterdam in twee aparte procedures besloten.

De rechtbank in Noord-Holland bepaalde eind 2013 al dat Het Verboden Dagboek van Maaike Vaatstra van auteurs Wim Dankbaar en Hans Mauritz niet mocht worden uitgegeven met het handgeschreven dagboek van de moeder er in verwerkt.

Het gerechtshof in Amsterdam legde Dankbaar en Mauritz in 2015 na hoger beroep een dwangsom op van 1000 euro voor elke dag dat ze de boeken niet zouden vernietigen, met een maximum van 200.000 euro

In twee aparte procedures hebben de rechtbank in Leeuwarden en het Gerechtshof in Amsterdam nu vastgesteld dat het in mei 2014 toch door Dankbaar en Mauritz uitgegeven boek een inbreuk is op de rechten van de moeder van Marianne Vaatstra.

De rechtbank in Leeuwarden meent dat Dankbaar voor 66.000 euro aan dwangsommen moet betalen omdat er oneigenlijk gebruik is gemaakt van het dagboek. Het Hof in Amsterdam kent de maximale 200.000 euro toe omdat de boeken nog steeds in omloop zijn. Volgens het Hof had Dankbaar (en mede-auteur Mauritz) beter hun best moeten doen om de oplage te vernietigen.

Omdat het hof in Amsterdam geen rekening houdt met het geding in Leeuwarden is het nog onduidelijk of de moeder het totaalbedrag van 266.000 euro krijgt.

Nieuws

menu