Mobiele 85-plussers ook in WTC in Leeuwarden geprikt

Het vaccinatiecentrum in WTC in Leeuwarden. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Zelfstandig wonende 85-plussers uit Friesland worden vanaf volgende week in het vaccinatiecentrum in WTC in Leeuwarden geprikt. De senioren kunnen na het weekeinde een uitnodiging van het RIVM of van de huisarts verwachten.

85-plussers die onvoldoende mobiel zijn om naar Leeuwarden te gaan, kunnen door de huisarts worden geprikt. Dit moet de huisarts beoordelen en gebeurt dan in een later stadium, met een ander vaccin.

Gemeenten zal verzocht worden vervoer te regelen voor ouderen die niet voldoende in staat zijn naar het vaccinatiecentrum in WTC te komen, kondigt GGD-directeur Margreet de Graaf aan.

De 85-plussers worden vervroegd gevaccineerd met het Pfizer-vaccin, zo heeft het kabinet recent besloten. Over vijf weken krijgen zij een tweede prik. In Friesland wonen ongeveer tienduizend mensen die tussen de 85 en 90 jaar oud zijn, en zo’n vijfduizend 90-plussers. Hoeveel van hen nog zelfstandig wonen is bij de GGD niet bekend. Senioren die in een verpleeghuis verblijven worden daar al gevaccineerd.

Zorgmedewerkers moeten langer wachten

Door het vervroegd inenten van de oudste senioren moeten medewerkers in de verpleeg- en gehandicaptenzorg langer wachten op hun vaccinatie. De helft van de Friese verpleegzorg-medewerkers (zo’n 7000) heeft een afspraak kunnen maken, de andere helft nog niet, evenals de 12.000 medewerkers in de gehandicaptenzorg. Zij komen aan de beurt zodra het vaccin AstraZeneca beschikbaar komt. De verwachting is dat dit in de tweede helft van februari is.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus