Een snelheidsduivel uit Drachten mag zeker de komende vijf jaar geen taxichauffeur worden. Tenminste, als het aan minister Dekker ligt

Foto: ANP

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) wil niet dat een snelheidsduivel uit Drachten taxirijder wordt, althans zeker niet de komende vijf jaar, zo bleek dinsdag bij de Raad van State.

De man heeft de afgelopen jaren talloze snelheidsboetes aan de broek gekregen variërend 400 tot ruim 700 euro, is een aantal keer veroordeeld voor roekeloos rijgedrag en kreeg een tijdelijk rijverbod.

Verder is de Drachtster een kleine twintig jaar geleden ook om andere redenen met Justitie in aanraking gekomen voor onder meer drugs- en geweldsdelicten, fraude en diefstal.

De man vroeg bij de minister een zogenoemde Verklaring Omtrent Gedrag (VGG) aan, een soort verklaring van goed gedrag, zonder welke hij een baan als taxichauffeur kan vergeten. Gezien het grote aantal snelheidsovertredingen van de laatste jaren en zijn weinig brave verleden besloot de minister de verklaring te weigeren.

Daartegen ging de man in hoger beroep bij de Raad van State. Die had tijdens de rechtszaak van dinsdag weinig vragen, want zowel de snelheidsduivel als diens advocaat lieten verstek gaan.

De kans dat de Drachtster met zo’n strafblad en boetestaat alsnog een VGG krijgt lijkt zo goed als uitgesloten. De woordvoerster van de minister zei tijdens de zitting dat de man in principe over vijf jaar weer een poging kan doen. Maar zelfs al houdt hij zich de komende jaren aan alle snelheidsbeperkingen en gebeurt er niets meer dat het daglicht niet kan velen, dan nog is het niet zeker of hij in 2026 de felbegeerde VGG kan krijgen.

De uitspraak is binnen enkele weken.

Nieuws

menu