Minister tegen protesterende Waddenboeren: 'Ik begrijp de zorgen en wil hen graag gerust stellen'

Minister Cora van Nieuwenhuizen begrijpt de zorgen van de Waddenboeren. Foto: Marco De Swart

Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) komt hoogstpersoonlijk met een boodschap voor de protesterende landbouwers aan de Waddenkust. Hun belangen worden ,,voluit onderkend’’, stelt ze.

De boeren protesteren tegen de Waddenagenda. Ze zijn bang dat toekomstige natuurplannen hen het leven zuur gaan maken. Maandag trokken ze met trekkers naar Dokkum. Vanavond vergadert de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân.

,,Ik begrijp de zorgen van de akkerbouwers heel goed’’, reageert Van Nieuwenhuizen (VVD) vanuit Den Haag. ,,Zij vrezen voor hun brood. Ik wil hen graag gerust stellen. Hun belangen worden voluit onderkend in de Waddenagenda.’’

De minister benadrukt dat de conceptagenda eind vorig jaar is aangepast na gesprekken met de landbouw. Het belang van de sector wordt expliciet benoemd; ‘In de toekomst blijven havens, toerisme, landbouw en visserij de belangrijkste motoren van de economie in het Waddengebied.’

Het oproer onder de boeren komt op een gevoelig moment. Woensdag tekenen twee ministers (Van Nieuwenhuizen en Carola Schouten) met alle betrokken partijen de instemmingsverklaring van de Waddenagenda, waarin de koers van het gebied tot 2050 staat uitgestippeld.

Burgemeester en wethouders van Noardeast overwegen vanwege het protest hun handtekening op zak te houden. De Waddenvereniging is ook al boos. Zij vindt dat er onvoldoende harde afspraken zijn gemaakt om de klimaatcrisis het hoofd te bieden.

Volgens Van Nieuwenhuizen worden alle punten nog uitgewerkt. Zo komt er een landbouwparagraaf waarover de landbouwers meepraten. ,,Daarin staat al dat de landbouw een belangrijke bron van inkomsten is. Het kustgebied behoort tot de beste landbouwgebieden van Europa.’’ De strook is van groot belang voor de Nederlandse en zelfs mondiale pootaardappelsector.

De minister: ,,Alle belangen worden dus gewogen. Daarom is het belangrijk dat alle partijen meepraten. Het doel van de Waddenagenda is dat het Waddengebied in 2050 veilig, vitaal en veerkrachtig is. En daarbinnen is dus ook ruimte voor economisch vitale sectoren zoals de landbouwsector”.

Nieuws

menu