Minister sluit akkoord over schade door containerramp MSC Zoe, reder betaalt ruim 3,4 miljoen euro

Vuile stranden op Schiermonnikoog, januari 2019.

Vuile stranden op Schiermonnikoog, januari 2019. FOTO ARCHIEF LC

De Zwitserse rederij MSC zal 3.421.568 euro betalen aan Nederlandse partijen die meehielpen met het opruimen van de rotzooi na de containerramp op 1 en 2 januari 2019.

Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft hierover een akkoord gesloten met Mediterranean Shipping Company. Het geld gaat onder andere naar het Rijk, Wadden- en kustgemeenten en natuurorganisaties. Een deel is ook voor toekomstige opruimacties, want ongeveer een kwart van de inhoud van de 342 overboord geslagen containers is nooit geborgen.

Geld voor afvalvissers

Dit betekent dat ‘Fishing for Litter’ 268.000 euro krijgt. Dit is een organisatie van vissers die afval uit zee vist. De verwachting is dat zij de komende tijd bijvangst van de MSC Zoe houden.

Overeenstemming is er nu ook over de kosten voor de ‘Hot Spot Net Catching’-operatie. Dat was de laatste grote schoonmaakactie, maanden na de ramp. Eerst detecteerde een schip plekken op de zeebodem waar nog rotzooi lag. Later viste een kotter de troep op. Deze actie kostte 754.816 euro.

Toekomstige bergingen

Afgesproken is verder dat MSC 217.800 euro betaalt voor eventuele toekomstige zeebergingen en daarnaast 800.000 euro voor eventuele toekomstige schoonmaakactiviteiten op de stranden.

Ook betaalt de rederij de helft van de kosten van een onderzoek (zijnde €525.479 euro) naar eventuele milieuschade. MSC is tot 7 miljoen euro verzekerd voor milieuschade.

Totale kosten bijna 40 miljoen euro

Kort na de ramp schakelde de rederij zelf bergingsschepen in. Die inzet kostte MSC ongeveer 35 miljoen miljoen, maakte de onderneming eerder bekend. De totale kosten belopen zo bezien een kleine 40 miljoen euro.

De minister schrijft tot slot aan de Tweede Kamer dat zij zich ervan bewust is dat de containerramp grote impact heeft gehad. ,,Er is door vele partijen een enorme inzet gepleegd om de verloren lading op te sporen en op te ruimen. Al deze inspanningen kunnen de gevolgen niet volledig ongedaan maken maar het is wel mogelijk gebleken om de gemaakte, de nog te maken kosten en het risico op milieuschade voor rekening te brengen van de partij die voor de containerramp verantwoordelijk is.’’