Minister schiet boeren op Schiermonnikoog te hulp

FOTO ARCHIEF LC

De boeren op Schiermonnikoog krijgen geen geld, maar wel hulp van het ministerie van Landbouw bij hun vergroeningsplannen.

GroenLinks vroeg om 750.000 euro , zodat de eilandboeren een marktpositie kunnen opbouwen met hun kaasmakerij.

Dat geld komt er niet. Minister Carola Schouten: ,,Maar ik ben bereid te kijken naar ondersteuning’’. Schouten zei dat donderdagavond laat tijdens de begrotingsbehandeling in de Tweede Kamer.

De minister was eerder dit jaar op het eiland te gast waar ze werd bijgepraat over de plannen. Tijdens het Kamerdebat roemde ze de transitie die de boeren op Schiermonnikoog in gang zetten, samen met Natuurmonumenten en de gemeente. Het aantal koeien gaat tot 2020 met 35 procent terug van 570 naar 425. De boeren willen de zuivel verwerken in een eigen fabriek en mikken op een melkprijs die 10 cent hoger ligt dan gangbaar.

Laura Bromet (groenLinks) diende een motie in voor ondersteuning. Ze deed dat samen met Tjeerd de Groot (D66). Volgens Bromet gaat het om ,,een ingewikkeld proces’’ en verdienen de eilanders ,,een steuntje in de rug’’. Schouten zei bij voorbaat daartoe bereid te zijn. Het project op Schiermonnikoog kan een voorbeeld zijn voor andere regio’s. Het past bij het streven van Schouten naar een kringlooplandbouw.

Nieuws

Meest gelezen