Minister probeert 'alles' om opruimkosten Wad op rederij te verhalen

Op de Waddendijk tussen Lauwersoog en Moddergat ruimen tientallen vrijwilligers piepschuim op dat op 3 januari massaal het land opwaaide. Het piepschuim is verpakkingsmateriaal van goederen die van de MSC Zoe zijn gevallen. FOTO ANP/SIESE VEENSTRA

Minister Cora van Nieuwenhuizen wendt ,,alle mogelijkheden aan die de wet mij biedt’’ om de opruimkosten te verhalen op de rederij van de MSC Zoe.

Ze meldt dat in een brief aan de Tweede Kamer. Van Nieuwenhuizen gaat ervan uit dat de reder en de verzekeraar hun best doen. Maar komt er op enig moment een kink in de kabel, dat zal zij zwaarder geschut inzetten.

De opruimkosten vanwege de afgevallen scheepslading op de Noordzee worden door betrokkenen geschat op vele tientallen miljoenen euro’s. De Nederlandse staat heeft de reder direct na het ongeluk op 2 januari aansprakelijk gesteld.

De minister heeft oog voor de vissers, die veel afval in hun netten krijgen. Netten gaan kapot en ze moeten extra kosten maken. Normaliter is hiervoor een ministerieel potje beschikbaar vanuit het project Fishing for litter . Dat potje zal dit jaar niet voldoende zijn. Aanvulling is ,,onderwerp van gesprek met de eigenaar/verzekeraar van de MSC Zoe’’.

Vertraging door vondst van explosieven

Bij Rijkswaterstaat is een schadeloket ingericht waar ook lokale overheden terecht kunnen met schadeclaims. De berging van de afgevallen containers is de afgelopen dagen pas goed op gang gekomen.

Niet alleen het slechte weer zat het bergingswerk de eerste dagen dwars, zo blijkt uit de brief aan de Kamer. Ook de vondst van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog zorgde voor vertraging.

'Een ravage' in Noordzee en Waddengebied

Op de Nederlandse kust, inclusief de eilanden en de Waddenzee, zijn in totaal 18 van de 342 verloren containers geborgen. Verder zijn er in de Noordzee delen opgevist van 110 containers. De twee containers met gevaarlijke stoffen (dibenzoylperoxide en lithium-ion batterijen) zijn nog zoek.

Minister Van Nieuwenhuizen rept van ,,een ravage in de Noordzee, de Waddenzee, de Eemsmonding en op de stranden van de Waddeneilanden, zandplaten en een gedeelte van de Noordzeekust’’.

Nieuws

Meest gelezen