Minister: onderzoek naar 'weggepeste' vuurtorenwachter Brandaris is in orde

Rijkswaterstaat zet zich adequaat in om de situatie rond de pestklachten van Brandaris-vuurtorenwachter Nicolette van Berkel op te lossen. Met de kwaliteit van deze onderzoeken is niets mis.

Dit antwoordt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken op Kamervragen van GroenLinks.

Vuurtorenwachter Van Berkel deed begin 2016 bij haar werkgever Rijkswaterstaat melding van pestgedrag en seksuele intimidatie op de werkvloer. Sindsdien twijfelt zij aan de onafhankelijkheid van het onderzoek dat haar werkgever naar haar klachten verricht.

Ook heeft Rijkswaterstaat privé-informatie over haar gezondheid gedeeld met collega’s op de Brandaris waarmee ze in conflict is.

‘Excuses’

Het onderzoeksrapport waarin deze gegevens stonden, was met de collega’s gedeeld omdat zij onderdeel waren van het onderzoek, verklaart de minister. Zij erkent dat de gezondheidsinformatie niet bekend had mogen worden. Rijkswaterstaat heeft hiervoor excuses aangeboden, aldus Ollongren.

Een werkgever mag alleen in uitzonderlijke gevallen gegevens over de gezondheid van een werknemer vastleggen, zo staat in de Wet Bescherming Persoonsgegevens.

Onderzoekscommissie

De onderzoekscommissie die begin dit jaar met de kwestie aan de slag is gegaan, bestaat volgens de minister uit ,,drie zeer ervaren, deskundige en onafhankelijke onderzoekers’’.

Bert Kreemers - die zich eerder bezighield met onderzoek naar misbruik in de katholieke kerk - heeft zich in december teruggetrokken als commissielid omdat hij geen vertrouwen heeft in de zorgvuldigheid van het onderzoek. De minister vindt deze twijfels niet terecht.

Nieuws

menu