Minister maakt vaart en geeft eerste trekkerkenteken uit (en dat is eerder dan verwacht)

Minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen met het nieuwe trekkerkenteken. FOTO MINISTERIE VAN IenW / VALERIE KUYPERS

Inframinister Cora van Nieuwenhuizen heeft het eerste trekkerkenteken uitgereikt. Dat is een maand eerder dan verwacht.

Alle nieuwe trekkers krijgen vanaf 1 januari een kentekenplaat. Er geldt een overgangstermijn van een jaar. Vanaf 2022 moeten alle trekkers die harder gaan dan 25 kilometer per uur zijn geregistreerd bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer en voorzien van een kentekenplaat.

Die plicht komt er na een lange strijd in de Tweede Kamer. De Europese Commissie draaide Nederland de duimschroeven aan. Nederland is een van de weinige landen waar de kenteken- en registratieplicht niet gold.

De eerste plaat met kenteken TBB-01-B is aangeboden aan Aldert van der Spek van Van der Spek Groen, Grond en Infra in Bergschenhoek. Vanaf 2025 moeten alle geregistreerde landbouwvoertuigen, ongeacht hoe snel ze kunnen rijden, een kentekenplaat hebben. Voor alle trekkers die harder gaan dan 40 kilometer per uur geldt vanaf 1 mei bovendien een apk-plicht.

De minister spreekt van ,,goed nieuws voor de verkeersveiligheid’’. Bij diefstal of een verkeersongeluk is de eigenaar van een trekker makkelijker te achterhalen. Bijkomend voordeel is dat verkeersovertreders, zoals demonstranten tijdens snelwegblokkades, sneller kunnen worden beboet.

Lees ook | Eindelijk, het trekkerkenteken komt eraan

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland