Minister doet haar best voor brede Kornwerdersluis

De komst van een brede sluis bij Kornwerderzand is weer een stap dichterbij. Minister Melanie Schultz van Haegen onderzoekt of ze er rijksgeld voor kan vrijspelen.

Ze deed haar belofte donderdagavond aan de Tweede Kamer, kort voordat die met zomerreces ging. VVD'er Barbara Visser kwam met een motie die breed werd ondersteund door Lutz Jacobi en Jacques Monasch (PvdA), Aukje de Vries (VVD), Martijn van Helvert (CDA) en Eppo Bruins (ChristenUnie).

Visser vroeg de sluis in aanmerking te laten komen voor gelden uit het Deltafonds. ,,Ik ben bereid daarnaar te kijke’’, zei de minister.

Komst van een brede sluis is een grote wens van provinsje Fryslân, werkgevers en andere regio's rond het IJsselmeer. Zo kunnen straks ook grotere schepen en jachten de IJsselmeerkust bereiken. Bij de reconstructie van de Afsluitdijk wordt er al rekening mee gehouden.

De sluis moet 42 meter breed worden. De kosten worden geraamd op 140 miljoen euro. Volgens eerdere berichten is er nog een tekort van 30 miljoen euro.

Dit najaar komt de provinsje met een kostenplaatje naar Den Haag. Dan wordt ook duidelijk hoe groot het financiële gat nog is. Barbara Visser zei gisteravond dat verruiming van de sluis bij Kornwerderzand ,,een belangrijke bijdrag’’ kan leveren aan de economie.

Nieuws

menu