Minister Cora van Nieuwenhuizen naar Schiermonnikoog

Minister Cora van Nieuwenhuizen-Wijbenga (Infrastructuur en Waterstaat) brengt morgen een werkbezoek aan Schiermonnikoog.

Ze wil met de mensen praten die de laatste dagen op het strand en in het duin aangespoelde rommel hebben opgeruimd uit het containerschip MSC Zoe.

Van Nieuwenhuizen (VVD) gaat ook bij de honderd militairen langs die zich sinds vrijdag om de vervuiling van de oostpunt van het eiland bekommeren. Het leger werkt ook zondag nog tot het vallen van de avond door.

Nationale kustverontreiniging

Burgemeester Ineke van Gent zal de bewindsvrouwe confronteren met de wens dat het overboord slaan van bijna 277 zeecontainers de status krijgt van nationale kustverontreiniging. Dit gebeurde in het verleden bij zware stookolielozingen.

Het idee, dat ook wordt gesteund door de Waddenvereniging, wordt dit weekeinde besproken door de eilandburgemeesters onderling. Ze gaan met Rijkswaterstaat na welke extra mogelijkheden het predikaat biedt.

Paar honderd ton

In totaal is er in vier dagen al een paar honderd ton los zwerfvuil tussen Vlieland en Borkum geraapt. De meeste containers zijn vermoedelijk op de Noordzee gezonken. Die zullen hun lading geleidelijk bloot geven.

Nieuws

menu