Minder ambitieus plan voor scholencampus Drachten, toch duurder

Foto ANP

Weer is er extra geld - 1,3 miljoen ditmaal - nodig voor de bouw van de SO-scholen in Drachten. Hogere bouwkosten zijn niet de enige verklaring.

Tegelijk worden de plannen versoberd. De bedoeling was dat bij het cluster van scholen voor speciaal onderwijs één sporthal zou komen. Dat blijkt 3 miljoen euro duurder uit te vallen, waardoor de gemeente Smallingerland nu kiest voor drie gymzalen. Dat valt binnen het budget en volgens wethouder Felix van Beek zijn de scholen ook daar tevreden mee.

Voor de bouw, in het noorden van Drachten, was al 30 miljoen euro beschikbaar. De extra 1,3 miljoen is bedoeld voor het klaarmaken van de grond en de aanleg van parkeerplekken. De bouwkosten zijn gestegen, maar wat ook meespeelt is dat Smallingerland in een eerder stadium naliet om deze kosten goed in kaart te brengen. Ambtenaren verzuimden om de kosten voor het bouwrijp maken in de begroting op te nemen, terwijl in de onderwijswetgeving staat dat dit voor rekening komt voor de gemeente.

Het totale budget voor de scholen werd in 2019 ook al eens met 9 miljoen euro verhoogd vanwege de hogere kosten in de bouw. De werkzaamheden beginnen in 2023.


Nieuws

menu