Miljoenensubsidie voor oprichting noordelijke Persoonlijke Gezondheidsomgeving

Digitale zorggegevens.

Een consortium van 37 bedrijven krijgt voor de ontwikkeling van een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) vier miljoen euro Europese subsidie van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Dat is vrijdag in Sneek bekendgemaakt bij de aftrap van het project. Het consortium wordt getrokken door onder meer Philips, Medisch Centrum Leeuwarden, zorgverzekeraar De Friesland en de stichting Gerrit. De bedrijven trekken zelf zes miljoen euro uit voor het innoverende initiatief. Een klein jaar geleden kondigden ze dat al aan, evenals de aanvraag van vier miljoen subsidie.

Met een PGO kunnen burgers hun eigen gezondheidsgegevens digitaal beheren. Zorgdata verkregen van hun zorgverleners kunnen ze erop verzamelen en zelf bepalen met wie ze de gegevens delen. Aan de PGO kunnen apps worden toegevoegd die de bloeddruk of hartslag meten, helpen op gewicht te blijven of bijvoorbeeld longaanvallen kan voorspellen.

De PGO is de opvolger van het Elektronisch Patiëntendossier, dat vanwege risico’s op privacyschending niet is ingevoerd. Deze risico’s gelden voor de PGO niet, melden de oprichters. Het PGO Netwerk Noord, zoals het consortium heet, hoopt dat binnen vijf jaar 200.000 Noorderlingen van de persoonlijke gezondheidsomgeving gebruik maken.

De verwachting is dat PGO’s nieuwe banen opleveren. ,,PGO Netwerk Noord is niet alleen goed voor de zorg maar ook voor de economie’’, meldt directeur Wim Hodes van de Drachtster stichting Gerrit in een persbericht. Mede daarom hebben de bedrijven de miljoenensubsidie kunnen binnenhalen. Stichting Gerrit is een onafhankelijke samenwerkingsverband van zorgverleners op het gebied van ICT en geldt als de centrale speler in het consortium.

Lees ook: Consortium wil 10 miljoen euro voor noordelijk gezondheidsplatform

Nieuws

Meest gelezen