Miljoen handtekeningen bescherming talen gehaald

In enkele maanden zijn in Europa meer dan 1 miljoen handtekeningen opgehaald om kleine talen, zoals het Fries, beter te beschermen.

Het initiatief om 1 miljoen handtekeningen op te halen om de Europese Unie te bewegen kleine talen te beschermen, is geslaagd. Nog voor de deadline op dinsdagavond stond de teller op 1.142.557 steunbetuigingen. Het zogenaamde Minority SafePack, waarvoor in Friesland op diverse manieren aandacht is gevraagd, is daarmee gehaald.

50 miljoen mensen spreken een minderheidstaal

Dinsdag 3 april om 23.59 was de deadline van de actie die in september 2017 startte. Het initiatief kwam onder andere van de talenminderheidsorganisatie FUEN (Federal Union of European Nationalities), waarin ook jongeren van de FYK (Frysk Ynternasjonaal Kontakt) actief zijn. Met het burgerinitiatief willen ze bereiken dat de Europese Unie landen aanspoort meer aandacht te geven aan minderheidstalen.

In totaal 50 miljoen mensen in Europa spreken een minderheidstaal. Die groep verdient bescherming, aldus het initiatief. Dinsdag waren er 736.239 handtekeningen online ingediend en 406.318 offline. De FUEN meldt dat tien landen de drempel haalden die van te voren was vastgesteld. Het gaat om Roemenië, Hongarije, Slowakije, Letland, Spanje, Denemarken, Kroatië, Bulgarije, Litouwen en Slovenië. In Nederland lag de drempel op een kleine 20.000. De teller stond dinsdag op 3.174.

Nieuws

Meest gelezen