Wat kun je doen als je man nooit zin heeft in seks? | Intiem met Marjan en Pauline

Mijn man heeft nooit zin. Kan dit aan zijn sterilisatie liggen?

Afbeelding: Shutterstock

Afbeelding: Shutterstock

Marjan is arts seksuoloog NVVS, Pauline is verleidkundige, sensualiteitstrainer en intimiteitscoach. Iedere week leggen wij hen vragen van lezers voor, die zij ieder vanuit hun eigen expertise beantwoorden.


Marjan is arts-seksuoloog NVVS - Libido is niet één ding

Bij een sterilisatie bij de man worden de zaadleiders afgesloten zodat er geen vruchtbare zaadcellen meer vrijkomen bij het klaarkomen. Dit heeft geen invloed op de hormonen en ook niet op de zaadproductie. De zaadcellen komen alleen niet meer naar buiten.

Zin in seks, ook wel libido genoemd, is niet één ding. En bij niemand komt de zin spontaan uit de lucht vallen. Ook al lijkt dat soms wel zo te zijn als je elkaar net kent en verliefd bent. Zin in seks kun je zien als een wolk aan plussen en minnen. De plussen zijn de prikkels die bij jou opwinding veroorzaken: door iets voelen, denken, zien, proeven of ruiken. Iedereen heeft een eigen smaak. Daar tegenover staan minnen die de opwinding remmen of verstoren. Die kunnen te maken hebben met lichamelijke, psychologische of sociale factoren. Een sterilisatie alleen heeft daar geen invloed op. Maar als deze sterilisatie maakt dat de man zich minder man voelt kan dit wel een rol spelen. Een operatie aan het geslachtsorgaan is spannend, ook als de ingreep redelijk eenvoudig is. Ga het gesprek aan met je man.

Een mooi hulpmiddel daarbij is om een weegschaal te tekenen en dan samen te kijken welke plussen (prikkels) jullie ieder nodig hebben om opgewonden te raken. Daarna zet je samen op een rijtje welke minnen daar een negatieve invloed op hebben. Het kan zijn dat er minnen zijn die je kunt veranderen. Bij minnen kunt je denken aan: stress, pijn, vermoeidheid. Sommige medicijnen hebben invloed. Relatieproblemen, druk gezin en angst om te falen of angst voor pijn bij het vrijen. Maar ook angst geen goede erectie meer te kunnen krijgen door de operatie. De angst zelf kan al maken dat de erectie inderdaad niet goed meer gaat. Dit komt niet door de operatie zelf.


Pauline is verleidkundige, sensualiteitstrainer en intimiteitscoach - Kijk met een open hart naar elkaar

Omdat de vragensteller het woord ‘nooit’ gebruikt, ligt een diepere oorzaak ten grondslag aan deze vraag. Ik vermoed niet dat het aan zijn sterilisatie ligt. Er spelen andere zaken. Misschien heeft hij in veel meer dingen geen zin en heeft het niet met jou te maken. De uitdaging is samen op een constructieve manier op zoek te gaan naar de oorsprong van zijn gebrek aan zin.

Je begint met tijd te maken voor elkaar. Ooit vertelde een dierbare vriend mij dat de liefde vanzelf weer gaat stromen als je met aandacht naar je partner kijkt. Hij ging zitten op een stoel in de keuken en keek naar zijn vrouw terwijl ze een zeebaars voor hem bakte. Ik herinner me zijn belangrijke observatie nog goed. Zelf heb ik het ook uitgeprobeerd met mijn eigen partner. Kijken zonder oordeel en zien wat hij doet. Probeer het eens uit en wees je ervan bewust dat hij ook anders naar jou gaat kijken. Spreek uit wat je fijn aan hem vindt. Kan iets heel kleins zijn zoals het met aandacht bakken van een sappige biefstuk. Als je kijkt, zet je je hart open. Voel welke woorden naar binnenstromen. Ontvang deze inzichten en neem ze ter harte.

Je kunt ook bewust een gesprek beginnen. Ga tegenover elkaar zitten en zet een brandende kaars tussen jullie in. Jij en je partner hebben elk tien minuten spreektijd. Onderwerp is de wederzijdse gewenste beleving van intimiteit. Maak de zin af: als je in mijn hart kon kijken dan zou je zien dat ik … Kijk in de vlam en begin te spreken. Je kijkt je partner dus niet aan. De ander luistert en onderbreekt de spreker niet. Als je niet meer weet wat je moet zeggen, keer je terug naar de vraag en voel je opnieuw wat er in je hoofd opkomt. Na tien minuten wissel je van beurt. Ga na afloop niet in gesprek over de inhoud. Bedank elkaar voor de openheid en laat elkaars woorden bezinken. Spreek een moment af voor een volgend gesprek met de kaars. Ik beloof je dat de verbinding groeit en grote kans dat dit ook geldt voor de zin in vrijen.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Seksualiteit