Met Ploumen als lijsttrekker schuiven de Friese PvdA'ers een plekje op

Met Lilianne Ploumen als nieuwe lijsttrekker van de PvdA schuiven de twee Friese kandidaat-Tweede Kamerleden een plekje op. Habtamu de Hoop uit Easterein staat nu op plek negen.

De Hoop (22) is ,,onwiis bliid’’ met de voordracht van Ploumen, meldt hij. De partij heeft in alle vier gremia nu een vrouwelijke leider en 103 jaar na het eerste vrouwelijke Tweede Kamerlid eindelijk een vrouwelijke lijsttrekker.

Volgens De Hoop gaat de PvdA, na een verwarrende week waarin Lodewijk Asscher zich terugtrok, ,,entousiast en striidber’’ de verkiezingen in. ,,Wy ha fierwei it moaiste programma. Altearst, dat fyn ik.’’

Het lijsttrekkerschap van Ploumen en de kandidatenlijst worden zaterdag bekrachtigd op een digitaal partijcongres. Christa Oosterbaan (Terschelling) is opgeschoven naar plek 19. Vanuit Friesland wordt er een campagne op poten gezet om die plaats minimaal te behouden.

De negende plek van De Hoop lijkt vrijwel zeker. Aan Asscher deed hij in november in Heerenveen de belofte om samen op de rode trekker van zijn ouders een Fries campagnerondje te maken. Hij weet nog niet hoe het daarmee komt, maar mogelijk wil Ploumen mee, zegt hij lachend. ,,Sy is de dochter fan de molkboer, ik bin in boeresoan. Dat kin eins net moaier’’.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Politiek
Noordelijk lijsttrekkersdebat
Nationale politiek